antarktika ingilizce

Antarktika

Antarktika, dünyanın en güneydeki kıtasıdır. Güney Okyanusu ile çevrilidir ve yaklaşık 14 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplar. Antarktika, dünyanın en soğuk, en kuru ve en rüzgarlı kıtasıdır. Ortalama sıcaklık -57 santigrat derecedir ve en düşük sıcaklık -89,2 santigrat derece olarak kaydedilmiştir. Antarktika’da yağış çok azdır ve yıllık ortalama yağış miktarı sadece 200 milimetredir. Antarktika’da rüzgarlar çok güçlüdür ve saatte 320 kilometreye kadar ulaşabilir.

Antarktika, dünyanın en yüksek kıtasıdır. Ortalama yükseklik 2.000 metredir ve en yüksek nokta Vinson Masifi’dir (4.892 metre). Antarktika’nın %98’i buzla kaplıdır ve buz tabakası ortalama 2.160 metre kalınlığındadır. Antarktika’daki buz tabakası, dünyadaki tatlı suyun %70’ini içerir.

Antarktika’da bitki örtüsü çok azdır. Sadece birkaç tür liken ve yosun yetişir. Antarktika’da hayvan örtüsü de çok azdır. Sadece birkaç tür penguen, fok ve balina yaşar.

Antarktika, 1818 yılında Rus denizci Fabian Gottlieb von Bellingshausen ve Mikhail Lazarev tarafından keşfedildi. İlk kez 1895 yılında Norveçli kaşif Roald Amundsen tarafından ayak basıldı. Antarktika, 1959 yılında imzalanan Antarktika Antlaşması ile uluslararası bir koruma alanı ilan edildi. Antlaşma, Antarktika’nın bilimsel araştırma amaçlı kullanılmasını ve askeri faaliyetlerin yasaklanmasını öngörmektedir.

Antarktika, dünyanın en önemli bilimsel araştırma alanlarından biridir. Bilim adamları, Antarktika’da iklim değişikliği, buzul hareketleri, deniz seviyesi yükselmesi ve uzay bilimleri gibi konularda çalışmalar yürütmektedirler.

Antarktika, dünyanın en güzel ve en gizemli kıtalarından biridir. Buzullar, dağlar, penguenler ve fokların yaşadığı bu kıta, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Faydalı Siteler:

İlgili Dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi