creed ne demek

Creed: Rocky Efsanesinin Devamı

Creed, 2015 yılında vizyona giren ve Rocky serisinin yedinci filmi olan bir Amerikan spor drama filmidir. Film, Rocky Balboa’nın (Sylvester Stallone) eski rakibi Apollo Creed’in (Carl Weathers) oğlu Adonis Creed’in (Michael B. Jordan) boksör olma yolculuğunu konu almaktadır.

Film, Adonis’in babasının ölümünden sonra Philadelphia’ya taşınmasıyla başlar. Adonis, Rocky’nin sahibi olduğu spor salonunda antrenman yapmaya başlar ve Rocky’nin rehberliğinde boksör olma hayalini gerçekleştirmeye çalışır.

Adonis, kariyerinde ilerledikçe, babasının eski rakibi olan Ivan Drago’nun (Dolph Lundgren) oğlu Viktor Drago (Florian Munteanu) ile karşılaşır. Viktor, Adonis’i yenmek ve babasının intikamını almak için kararlıdır.

Adonis ve Viktor arasındaki maç, filmin doruk noktasıdır. İki boksör, ringde birbirlerine karşı amansız bir mücadele verirler. Adonis, sonunda Viktor’u yenmeyi başarır ve babasının adını temizler.

Creed, eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler aldı. Film, Michael B. Jordan’ın performansı, Sylvester Stallone’un yönetmenliği ve Rocky serisine olan sadakati nedeniyle övüldü. Creed, dünya çapında 173 milyon dolar hasılat elde etti.

Creed’in Konusu

Creed, Adonis Creed’in boksör olma yolculuğunu konu almaktadır. Adonis, babasının ölümünden sonra Philadelphia’ya taşınır ve Rocky’nin sahibi olduğu spor salonunda antrenman yapmaya başlar. Rocky, Adonis’e boksör olma konusunda rehberlik eder ve onu kariyerinde ilerlemesi için destekler.

Adonis, kariyerinde ilerledikçe, babasının eski rakibi olan Ivan Drago’nun oğlu Viktor Drago ile karşılaşır. Viktor, Adonis’i yenmek ve babasının intikamını almak için kararlıdır. Adonis ve Viktor arasındaki maç, filmin doruk noktasıdır. İki boksör, ringde birbirlerine karşı amansız bir mücadele verirler. Adonis, sonunda Viktor’u yenmeyi başarır ve babasının adını temizler.

Creed’in Oyuncuları

  • Michael B. Jordan – Adonis Creed
  • Sylvester Stallone – Rocky Balboa
  • Tessa Thompson – Bianca Taylor
  • Phylicia Rashad – Mary Anne Creed
  • Tony Bellew – “Pretty” Ricky Conlan
  • Graham McTavish – Tommy Holiday
  • Wood Harris – Tony “Little Duke” Evers
  • Florian Munteanu – Viktor Drago
  • Dolph Lundgren – Ivan Drago

Creed’in Yönetmeni

Creed, Sylvester Stallone tarafından yönetilmiştir. Stallone, Rocky serisinin ilk dört filminin de yönetmenliğini yapmıştır.

Creed’in Senaristi

Creed’in senaryosu, Ryan Coogler ve Aaron Covington tarafından yazılmıştır. Coogler, daha önce Fruitvale Station ve Black Panther gibi filmlerin yönetmenliğini yapmıştır. Covington ise daha önce Creed II’nin senaryosunu yazmıştır.

Creed’in Yapımcısı

Creed, Irwin Winkler, Robert Chartoff, Charles Winkler ve William Chartoff tarafından yapılmıştır. Winkler ve Chartoff, Rocky serisinin tüm filmlerinin yapımcılığını yapmışlardır.

Creed’in Dağıtımcısı

Creed, Warner Bros. Pictures tarafından dağıtılmıştır. Warner Bros. Pictures, dünyanın en büyük film dağıtım şirketlerinden biridir.

Creed’in Gösterim Tarihi

Creed, 25 Kasım 2015 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde gösterime girmiştir. Film, daha sonra diğer ülkelerde de gösterime girmiştir.

Creed’in Hasılatı

Creed, dünya çapında 173 milyon dolar hasılat elde etmiştir. Filmin yapım maliyeti ise 35 milyon dolardır.

Creed’in Eleştirileri

Creed, eleştirmenler tarafından olumlu eleştiriler almıştır. Film, Michael B. Jordan’ın performansı, Sylvester Stallone’un yönetmenliği ve Rocky serisine olan sadakati nedeniyle övülmüştür.

Creed’in Ödülleri

Creed, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Sylvester Stallone) ve En İyi Film Kurgusu dallarında iki Akademi Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Film, ayrıca En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu (Michael B. Jordan) ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Sylvester Stallone) dallarında dört Altın Küre Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

Creed’in Devam Filmleri

Creed’in iki devam filmi bulunmaktadır. Creed II, 2018 yılında ve Creed III ise 2023 yılında vizyona girmiştir. Creed II’de Adonis, Viktor Drago ile tekrar karşılaşırken, Creed III’te Adonis, eski arkadaşı Damian “Dame” Anderson ile karşılaşmaktadır.

Creed ile İlgili Faydalı Siteler

Creed ile İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi