debriyaj ingilizce

Debriyaj

Debriyaj, bir motorlu taşıtta motorun gücünü şanzımana ve dolayısıyla tekerleklere ileten mekanizmadır. Debriyaj, motorun çalışırken şanzımanın durmasını veya şanzımanın çalışırken motorun durmasını sağlar. Ayrıca, vites değiştirirken şanzımanın zarar görmesini önler.

Debriyajlar, mekanik, hidrolik veya pnömatik olabilir. Mekanik debriyajlar, bir baskı plakası, bir balata ve bir salmastradan oluşur. Baskı plakası, motor krank miline bağlıdır ve balata, baskı plakasına bastırılır. Salmastra, balatanın baskı plakasına sürtünmesini önler.

Hidrolik debriyajlar, mekanik debriyajlara benzer, ancak baskı plakasına bastırmak için hidrolik sıvı kullanılır. Pnömatik debriyajlar ise, mekanik debriyajlara benzer, ancak baskı plakasına bastırmak için hava kullanılır.

Debriyajlar, genellikle vites koluyla kontrol edilir. Vites kolu, debriyaj pedalına bağlıdır ve debriyaj pedalına basıldığında debriyaj ayrılır. Debriyaj ayrıldığında, motorun gücü şanzımana iletilmez ve araç hareket etmez. Debriyaj pedalı bırakıldığında ise debriyaj bağlanır ve motorun gücü şanzımana iletilir.

Debriyajlar, motorlu taşıtların önemli parçalarıdır ve düzenli olarak bakımları yapılmalıdır. Debriyaj bakımı, debriyaj balatasının ve baskı plakasının durumunun kontrol edilmesini ve gerekirse değiştirilmesini içerir.

Debriyajla İlgili Faydalı Siteler

Debriyajla İlgili Faydalı Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi