dodge ne demek

Dodge, 1900 yılında John ve Horace Dodge kardeşler tarafından kurulan bir Amerikan otomobil üreticisidir. Şirket, 1928 yılında Chrysler Corporation tarafından satın alındı ve o zamandan beri Chrysler’in bir parçası olarak faaliyet göstermektedir. Dodge, günümüzde Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük otomobil üreticilerinden biridir ve dünyanın dört bir yanında faaliyet göstermektedir.

Dodge’un tarihi, 1900 yılında John ve Horace Dodge kardeşlerin Detroit, Michigan’da bir makine dükkanı açmasıyla başlar. Kardeşler, başlangıçta bisiklet ve motorlu araçlar için parçalar üretiyorlardı. 1903 yılında, Dodge kardeşler Olds Motor Works için otomobil şanzımanları üretmeye başladılar. 1908 yılında ise, Dodge kardeşler kendi otomobil şirketlerini kurdular.

Dodge’un ilk otomobili olan Model 30, 1914 yılında piyasaya sürüldü. Model 30, dayanıklılığı ve güvenilirliği ile kısa sürede popüler oldu. 1917 yılında, Dodge kardeşler ABD Ordusu için askeri araçlar üretmeye başladılar. I. Dünya Savaşı’ndan sonra, Dodge kardeşler otomobil üretimlerine devam ettiler ve şirketlerini hızla büyüttüler.

1928 yılında, Chrysler Corporation Dodge’u satın aldı. Chrysler, Dodge’u kendi markası olarak kullanmaya devam etti ve şirketin ürün gamını genişletti. 1930’lu yıllarda, Dodge kamyon ve otobüs üretmeye başladı. II. Dünya Savaşı sırasında, Dodge yine ABD Ordusu için askeri araçlar üretti.

Savaştan sonra, Dodge otomobil üretimlerine devam etti ve şirketini hızla büyüttü. 1950’li yıllarda, Dodge Charger ve Challenger gibi ikonik otomobilleri piyasaya sürdü. 1960’lı yıllarda ise, Dodge Ram kamyonunu piyasaya sürdü. Ram kamyonu, kısa sürede Amerika Birleşik Devletleri’nin en popüler kamyonlarından biri oldu.

1970’li ve 1980’li yıllarda, Dodge mali sorunlar yaşadı. Ancak, şirket 1990’lı yıllarda yeniden canlandı ve yeni otomobil modelleri piyasaya sürdü. 2000’li yıllarda ise, Dodge Ram kamyonu Amerika Birleşik Devletleri’nin en çok satan kamyonu oldu.

Günümüzde, Dodge Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük otomobil üreticilerinden biridir. Şirket, dünyanın dört bir yanında faaliyet göstermektedir ve geniş bir ürün gamına sahiptir. Dodge’un en popüler otomobilleri arasında Challenger, Charger, Durango ve Journey yer almaktadır. Şirketin en popüler kamyonları arasında ise Ram 1500, Ram 2500 ve Ram 3500 yer almaktadır.

Dodge, uzun yıllardır otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirket, dayanıklı ve güvenilir otomobiller ve kamyonlar üretmesiyle tanınır. Dodge, günümüzde de Amerika Birleşik Devletleri’nin en popüler otomobil üreticilerinden biridir ve dünyanın dört bir yanında faaliyet göstermektedir.


Yayımlandı

kategorisi