ersin ne demek

Ersin

Ersin, Türkiye’nin kuzeydoğusunda bulunan bir ildir. İl, Karadeniz kıyısında yer almaktadır ve Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illeriyle komşudur. Ersin’in yüzölçümü 11.973 km²’dir ve nüfusu 1.756.118’dir. İl merkezi Ersin şehridir.

Tarihçe

Ersin’in tarihi, MÖ 10.000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bölgede ilk yerleşimler, Karadeniz kıyısındaki ovalarda kurulmuştur. MÖ 7. yüzyılda, bölgeye Yunanlılar yerleşmiştir. Yunanlılar, bölgede birçok şehir kurmuşlardır. MÖ 334 yılında, Büyük İskender bölgeyi fethetmiştir. Büyük İskender’in ölümünden sonra, bölge Selevkos İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. MÖ 190 yılında, bölge Roma İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra, bölge Bizans İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. 1071 yılında, Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra, bölge Selçuklu Türklerinin egemenliğine girmiştir. 1243 yılında, Moğollar bölgeyi fethetmiştir. Moğolların yıkılmasından sonra, bölge İlhanlılar’ın egemenliğine girmiştir. 1335 yılında, bölge Eretna Beyliği’nin egemenliğine girmiştir. 1398 yılında, bölge Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra, bölge Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğine girmiştir.

Coğrafya

Ersin, Türkiye’nin kuzeydoğusunda bulunan bir ildir. İl, Karadeniz kıyısında yer almaktadır ve Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illeriyle komşudur. Ersin’in yüzölçümü 11.973 km²’dir. İl, kuzeyde Karadeniz, güneyde Canik Dağları, doğuda Giresun ve Trabzon illeri, batıda Samsun ve Ordu illeriyle çevrilidir. Ersin’in kıyı uzunluğu 110 km’dir. İl, engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İl topraklarının büyük bir kısmı ormanlarla kaplıdır. Ersin’in en yüksek dağı, 3.937 metre yüksekliğindeki Kızılkaya Dağı’dır. İlde birçok akarsu bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Yeşilırmak, Kızılırmak ve Çoruh Nehri’dir. Ersin’in iklimi, Karadeniz iklimi özellikleri göstermektedir. Yazlar ılık ve yağışlı, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. İlde yıllık ortalama sıcaklık 13,5 °C’dir. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 1.000 mm’dir.

Ekonomi

Ersin’in ekonomisi, tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm sektörlerine dayanmaktadır. İlde en çok yetiştirilen tarım ürünleri fındık, çay, mısır, buğday ve arpadır. İlde ayrıca hayvancılık da yapılmaktadır. İlde en çok yetiştirilen hayvanlar sığır, koyun ve keçi’dir. Ersin’de sanayi sektörü de gelişmiştir. İlde tekstil, gıda, metal ve makine sanayi tesisleri bulunmaktadır. Ersin’de turizm sektörü de gelişmektedir. İlde birçok tarihi ve doğal güzellik bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Yeşilırmak Deltası, Kızılkaya Dağı, Uzungöl ve Ayder Yaylası’dır.

Kültür

Ersin’in kültürü, Türk kültürünün bir parçasıdır. İlde birçok tarihi ve kültürel miras bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Yeşilırmak Deltası, Kızılkaya Dağı, Uzungöl ve Ayder Yaylası’dır. Ersin’de ayrıca birçok müze ve sanat galerisi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Ersin Müzesi, Atatürk Müzesi ve Sanat Galerisi’dir. Ersin’de birçok geleneksel yemek bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri hamsi tava, kuymak, pide ve keşkek’tir. Ersin’de ayrıca birçok halk oyunu ve müziği bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri horon, kemençe ve tulum’dur.

Turizm

Ersin’de birçok tarihi ve doğal güzellik bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Yeşilırmak Deltası, Kızılkaya Dağı, Uzungöl ve Ayder Yaylası’dır. Ersin’de ayrıca birçok müze ve sanat galerisi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Ersin Müzesi, Atatürk Müzesi ve Sanat Galerisi’dir. Ersin’de birçok geleneksel yemek bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri hamsi tava, kuymak, pide ve keşkek’tir. Ersin’de ayrıca birçok halk oyunu ve müziği bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri horon, kemençe ve tulum’dur.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi