hünnap ingilizce

Hünnap

Hünnap, Rhamnaceae familyasına ait bir ağaç türüdür. Anavatanı Çin’dir. Türkiye’de Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.

Hünnap ağacı, 10-15 metre boyunda, yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları oval veya eliptik, kenarları dişlidir. Çiçekleri küçük, sarı veya yeşilimsi beyaz renktedir. Meyveleri yuvarlak veya oval, kırmızı veya turuncu renktedir.

Hünnap meyvesi, taze olarak tüketilebilir veya kurutularak saklanabilir. Kurutulmuş hünnap, tatlı ve ekşi bir tada sahiptir. Hünnap meyvesi, C vitamini, A vitamini, potasyum ve demir açısından zengindir.

Hünnap meyvesi, çeşitli sağlık yararları ile bilinmektedir. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığı giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı korur. Kalp sağlığını korur, kolesterol seviyesini düşürür. Kan şekerini düzenler, diyabet riskini azaltır. Kanser önleyici etkileri olduğu düşünülmektedir.

Hünnap meyvesi, çeşitli şekillerde tüketilebilir. Taze olarak yenebilir, kurutularak saklanabilir, reçel, marmelat, komposto yapılabilir. Hünnap meyvesi, ayrıca ilaç yapımında kullanılır.

Hünnap ile ilgili faydalı siteler:

Hünnap ile ilgili faydalı dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi