inşikak suresi arapça

İnşikak Suresi Arapça: Konusu ve Tefsiri

İnşikak Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 84. suresidir. 25 ayetten oluşan sure, adını ilk ayetinde geçen “inşikak” kelimesinden almıştır. “İnşikak”, “yarılma” veya “çatlama” anlamına gelir. Sure, kıyamet gününde gökyüzünün ve yerin yarılması, insanların amellerine göre hesap vermesi ve cennet veya cehenneme gönderilmesi gibi konuları ele almaktadır.

Surenin Konusu

İnşikak Suresi, kıyamet gününde meydana gelecek olayları ve insanların hesap vermesini konu edinmektedir. Sure, gökyüzünün ve yerin yarılmasıyla başlar. Daha sonra, insanların amellerine göre hesap vermesi ve cennet veya cehenneme gönderilmesi anlatılır. Sure, insanların dünyada yaptıkları iyiliklerin ve kötülüklerin karşılığını ahirette görecekleri mesajıyla sona ermektedir.

Surenin Tefsiri

İnşikak Suresi’nin ilk ayetleri, kıyamet gününde gökyüzünün ve yerin yarılmasını anlatmaktadır. Bu ayetlerde, gökyüzünün bir parşömen gibi dürüleceği ve yerin düzleştirileceği ifade edilmektedir. Bu durum, kıyamet gününün dehşetini ve insanların yaşadığı korkuyu yansıtmaktadır.

Surenin sonraki ayetlerinde, insanların amellerine göre hesap vermesi anlatılmaktadır. Bu ayetlerde, insanların dünyada yaptıkları iyiliklerin ve kötülüklerin karşılığını ahirette görecekleri ifade edilmektedir. İyilik yapanlar, cennet ile mükafatlandırılacakken, kötülük yapanlar ise cehennem ile cezalandırılacaktır.

Surenin son ayetlerinde, insanların dünyada yaptıkları iyiliklerin ve kötülüklerin karşılığını ahirette görecekleri mesajıyla sona ermektedir. Bu ayetlerde, insanların dünyada yaptıkları iyiliklerin ve kötülüklerin karşılığını ahirette görecekleri ifade edilmektedir. İyilik yapanlar, cennet ile mükafatlandırılacakken, kötülük yapanlar ise cehennem ile cezalandırılacaktır.

Sureyle İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi