jüpiter ingilizce

Jüpiter

Jüpiter, Güneş Sistemi’nin beşinci gezegeni ve en büyük gezegenidir. Güneş’e en yakın dördüncü gezegendir ve Güneş’ten sonraki en parlak nesnedir. Jüpiter, gaz devi olarak sınıflandırılır ve çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur. Gezegenin yoğunluğu, suyun yoğunluğundan yaklaşık 1,33 kat daha fazladır. Jüpiter’in kütlesi, Dünya’nın kütlesinin yaklaşık 318 katıdır ve hacmi, Dünya’nın hacminin yaklaşık 1.321 katıdır.

Jüpiter’in atmosferi, çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşur. Atmosferin yaklaşık %71’i hidrojen, %24’ü helyum ve geri kalanı diğer gazlardan oluşur. Jüpiter’in atmosferi, Dünya’nın atmosferinden çok daha kalındır ve gezegenin yüzeyine yakın bölgelerde basınç çok yüksektir. Jüpiter’in atmosferinde, bulutlar, fırtınalar ve şimşekler yaygındır. Gezegenin en ünlü fırtınası, Büyük Kırmızı Leke’dir. Büyük Kırmızı Leke, yaklaşık 300 yıldır Jüpiter’in atmosferinde varlığını sürdüren dev bir fırtınadır.

Jüpiter’in yüzeyi, çoğunlukla sıvı hidrojen ve helyumdan oluşur. Gezegenin yüzeyinde, bulutlar, fırtınalar ve şimşekler yaygındır. Jüpiter’in yüzey sıcaklığı, yaklaşık -110 santigrat derecedir.

Jüpiter’in manyetik alanı, Güneş Sistemi’ndeki en güçlü manyetik alandır. Jüpiter’in manyetik alanı, gezegenin etrafında geniş bir manyetosfer oluşturur. Manyetosfer, Jüpiter’i güneş rüzgarlarından korur.

Jüpiter’in 79 uydusu vardır. En büyük uyduları, Ganymede, Callisto, Io ve Europa’dır. Ganymede, Güneş Sistemi’ndeki en büyük uydudur. Callisto, Güneş Sistemi’ndeki ikinci en büyük uydudur. Io, Güneş Sistemi’ndeki en volkanik uydudur. Europa, Güneş Sistemi’ndeki en muhtemel yaşam barındıran uydudur.

Jüpiter, Güneş Sistemi’nin en etkileyici gezegenlerinden biridir. Gezegenin büyüklüğü, atmosferi, fırtınaları, uyduları ve manyetik alanı, onu benzersiz bir gezegen yapmaktadır. Jüpiter, bilim insanları tarafından yoğun bir şekilde araştırılan bir gezegendir.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi