lem yekünillezine suresi arapça

Lem Yekünillezine Suresi: Konusu ve Tefsiri

Lem Yekünillezine Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 69. suresidir. 52 ayetten oluşan sure, Mekke döneminde indirilmiştir. Sure, adını ilk ayetinde geçen “lem yekünillezine keferu” (inkâr edenler yok oldular) ifadesinden almıştır.

Sure Konusu

Lem Yekünillezine Suresi, inkarcıların ve zalimlerin dünyada ve ahiretteki durumlarını konu edinmektedir. Sure, inkarcıların ve zalimlerin dünyada güç ve zenginlik sahibi olsalar bile ahirette yok olacaklarını ve hiçbir değerlerinin kalmayacağını bildirmektedir. Sure ayrıca, müminlerin sabırlı ve dirençli olmaları gerektiğini ve sonunda zaferin kendilerinin olacağını vurgulamaktadır.

Sure Tefsiri

Sure, inkarcıların ve zalimlerin dünyada güç ve zenginlik sahibi olsalar bile ahirette yok olacaklarını ve hiçbir değerlerinin kalmayacağını bildirmektedir. Bu durum, “Lem yekünillezine keferu min ehli’l-kitabi ve’l-müşrikin hatta ateyhimü’l-beyyinatu rusulen minhum min ba’di ma cae ileyhimü’l-kitabu liyastunkifu’l-lezine keferu ve’l-müşrikine ve’l-lezine keferu ve kezzebu biayatina ulaike ashabu’n-nari hum fiha halidun” (Kitap ehli ve müşriklerden inkar edenler, kendilerine kitap geldikten sonra peygamberler onlara gelinceye kadar küfürde direnmeye devam ettiler. İnkar edenler ve ayetlerimizi yalanlayanlar, işte onlar cehennemliklerdir. Onlar orada ebediyen kalacaklardır.) ayetiyle ifade edilmektedir.

Sure ayrıca, müminlerin sabırlı ve dirençli olmaları gerektiğini ve sonunda zaferin kendilerinin olacağını vurgulamaktadır. Bu durum, “Ve sabiru ve ma sabrukum illa billahi ve la tahzanu ala’l-lezine keferu innehu la yudhillunekum şey’en ve’n-nasru min indi’llahi ve’llahu azizu hakim” (Sabredin! Sizin sabrınız ancak Allah’tandır. İnkar edenlere üzülmeyin. Onlar size hiçbir zarar veremezler. Zafer Allah’tandır. Allah güçlüdür, hikmet sahibidir.) ayetiyle ifade edilmektedir.

Sureyle İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi