narın ingilizce anlamı

Nar

Nar, Punicaceae familyasından Punica cinsinin tek türü olan bir meyve ağacıdır. Anavatanı İran ve Afganistan’dır. Günümüzde Akdeniz ülkeleri, Orta Doğu, Güneydoğu Asya ve Kuzey Afrika’da yetiştirilmektedir.

Nar, 5-10 metre boyunda, dikenli bir ağaçtır. Yaprakları oval veya eliptik, 2-5 cm uzunluğunda ve 1-2 cm genişliğindedir. Çiçekleri kırmızı veya beyaz renklidir. Meyveleri yuvarlak veya oval, 5-12 cm çapında ve 200-500 gram ağırlığında olabilir. Kabuğu ince ve sert, içi kırmızı veya beyaz renklidir. İçerisinde çok sayıda çekirdek bulunur.

Nar, çok eski çağlardan beri bilinen ve yetiştirilen bir meyvedir. MÖ 3000 yıllarında Mısır’da yetiştirildiği bilinmektedir. Daha sonra Yunanistan, Roma ve Bizans İmparatorluğu’nda da yetiştirilmiştir. Günümüzde ise Akdeniz ülkeleri, Orta Doğu, Güneydoğu Asya ve Kuzey Afrika’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.

Nar, çok besleyici bir meyvedir. C vitamini, potasyum, lif ve antioksidanlar açısından zengindir. Nar suyu, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca, nar suyu antioksidan özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirebilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Nar, taze olarak tüketilebilir veya suyu sıkılarak içilebilir. Ayrıca, nar suyu reçel, marmelat ve şurup yapımında da kullanılır. Nar çekirdekleri ise yağ çıkarılarak kullanılır.

Nar ile ilgili faydalı siteler:

Nar ile ilgili dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi