rucaparib nedir

Rucaparib Nedir?

Rucaparib, BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonları olan ileri evre yumurtalık kanseri, fallop tüpü kanseri veya primer periton kanseri olan hastaların tedavisinde kullanılan bir PARP inhibitörüdür. PARP inhibitörleri, hücrelerin hasarlı DNA’yı onarmasını engelleyerek çalışır. Bu, hücre ölümüne ve kanserin büyümesinin durmasına yol açabilir.

Rucaparib’in Kullanımı

Rucaparib, genellikle diğer tedavilere yanıt vermeyen hastalarda kullanılır. Tablet formunda alınır ve genellikle günde iki kez verilir. Rucaparib’in en yaygın yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, yorgunluk, baş ağrısı ve saç dökülmesi bulunur.

Rucaparib’in Etkinliği

Rucaparib’in etkinliği, birkaç klinik çalışmada gösterilmiştir. Bir çalışmada, rucaparib alan hastaların %63’ünde tümör büyümesinde küçülme görülmüştür. Ortalama sağkalım süresi 12,3 ay olmuştur. Başka bir çalışmada, rucaparib alan hastaların %54’ünde tümör büyümesinde küçülme görülmüştür. Ortalama sağkalım süresi 16,6 ay olmuştur.

Rucaparib’in Yan Etkileri

Rucaparib’in en yaygın yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal, yorgunluk, baş ağrısı ve saç dökülmesi bulunur. Daha az yaygın yan etkiler arasında karın ağrısı, kabızlık, ağız kuruluğu, cilt döküntüsü ve kaşıntı bulunur. Rucaparib ayrıca kemik iliği baskılanmasına neden olabilir, bu da enfeksiyon ve kanama riskini artırabilir.

Rucaparib’in Kontrendikasyonları

Rucaparib, aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır:

  • Hastanın rucaparibe veya ilacın diğer bileşenlerine karşı alerjisi varsa
  • Hasta hamile ise veya emziriyorsa
  • Hasta ciddi karaciğer veya böbrek hastalığı varsa

Rucaparib’in İlaç Etkileşimleri

Rucaparib, aşağıdaki ilaçlarla etkileşime girebilir:

  • Antikoagülanlar (kan sulandırıcılar)
  • Antiplatelet ilaçlar (kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar)
  • NSAİİ’ler (nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar)
  • Steroidler
  • Kemoterapi ilaçları
  • Radyasyon tedavisi

Rucaparib’in Doz Ayarlanması

Rucaparib’in dozu, hastanın yaşına, kilosuna, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarına göre ayarlanır. Rucaparib genellikle günde iki kez 600 mg dozunda verilir. Ancak, bazı hastalarda dozun azaltılması gerekebilir.

Rucaparib’in Takibi

Rucaparib alan hastalar, düzenli olarak doktor tarafından takip edilmelidir. Doktor, hastanın yan etkilerini kontrol edecek ve tümör büyümesini değerlendirecektir.


Yayımlandı

kategorisi