sakız adası ingilizce

Sakız Adası: Ege Denizi’nin Gizli Cenneti

Sakız Adası, Ege Denizi’nin kuzeydoğu kesiminde yer alan bir Yunan adasıdır. Adanın başkenti Sakız şehridir. Sakız Adası, masmavi suları, yemyeşil ormanları ve tarihi yapılarıyla ünlüdür.

Tarih

Sakız Adası’nın tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Adada ilk yerleşimciler, Anadolu’dan gelen Yunanlılar olmuştur. Sakız Adası, MÖ 14. yüzyılda Miken uygarlığının kontrolüne girmiştir. MÖ 12. yüzyılda ise adaya Aioller yerleşmiştir.

Sakız Adası, MÖ 546 yılında Pers İmparatorluğu’nun kontrolüne girmiştir. MÖ 479 yılında ise adayı Atinalılar ele geçirmiştir. Sakız Adası, MÖ 334 yılında Büyük İskender’in kontrolüne girmiştir. Büyük İskender’in ölümünden sonra adayı Makedonyalı Antigonos yönetiminde kalmıştır.

Sakız Adası, MÖ 190 yılında Roma İmparatorluğu’nun kontrolüne girmiştir. Roma İmparatorluğu’nun bölünmesinden sonra adayı Bizans İmparatorluğu yönetiminde kalmıştır. Sakız Adası, 1204 yılında Haçlılar tarafından ele geçirilmiştir. 1261 yılında ise adayı Cenevizliler ele geçirmiştir.

Sakız Adası, 1566 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun kontrolüne girmiştir. Osmanlı İmparatorluğu, adayı 1822 yılına kadar yönetmiştir. 1822 yılında Sakız Adası, Yunanistan’ın bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte Yunanistan’a katılmıştır.

Coğrafya

Sakız Adası, Ege Denizi’nin kuzeydoğu kesiminde yer alan bir adadır. Adanın yüzölçümü 906 kilometrekaredir. Sakız Adası’nın başkenti Sakız şehridir. Sakız Adası, masmavi suları, yemyeşil ormanları ve tarihi yapılarıyla ünlüdür.

Sakız Adası’nın iklimi Akdeniz iklimidir. Adanın yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlıdır. Sakız Adası’nın ortalama sıcaklığı 15 derecedir.

Nüfus

Sakız Adası’nın nüfusu 53.000 kişidir. Adanın başkenti Sakız şehridir. Sakız Adası’nın nüfusu çoğunlukla Yunanlılardan oluşmaktadır.

Ekonomi

Sakız Adası’nın ekonomisi turizm, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Sakız Adası’nın en önemli tarım ürünleri zeytin, üzüm ve incirdir. Sakız Adası’nın en önemli hayvancılık ürünleri ise süt, peynir ve ettir.

Turizm

Sakız Adası, masmavi suları, yemyeşil ormanları ve tarihi yapılarıyla ünlü bir turizm merkezidir. Sakız Adası’nın en önemli turistik yerleri arasında Sakız Kalesi, Sakız Müzesi ve Sakız Limanı bulunmaktadır.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi