tin suresi arapça

Tin Suresi Arapça: Konusu ve Tefsiri

Tin Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 95. suresidir. Mekke’de nazil olmuştur ve 8 ayettir. Sure, adını ilk ayetinde geçen “tin” kelimesinden almıştır.

Tin Suresi’nin Konusu

Tin Suresi, Allah’ın kudretini ve insanın yaratılışını konu edinmektedir. Surede, Allah’ın insanı en güzel şekilde yarattığı, ona akıl ve irade verdiği ve onu yeryüzünde halife kıldığı belirtilmektedir. Ayrıca, surede insanın ahirette hesap vereceği ve yaptıklarının karşılığını göreceği bildirilmektedir.

Tin Suresi’nin Tefsiri

Tin Suresi’nin ilk ayetinde, Allah’a yemin edilerek “Tin ve zeytine ve Tur-i Sina’ya ve bu emin beldeye (Mekke’ye) andolsun ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık.” buyrulmaktadır. Bu ayette, Allah’ın insanı en güzel şekilde yarattığı ve ona akıl ve irade verdiği belirtilmektedir.

Tin Suresi’nin ikinci ayetinde, “Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik.” buyrulmaktadır. Bu ayette, insanın yaratılışının ilk aşamasının çok güzel olduğu, ancak daha sonra günah işlemesi nedeniyle aşağıların aşağısına indirildiği belirtilmektedir.

Tin Suresi’nin üçüncü ayetinde, “Şüphesiz ki, iman edip salih ameller işleyenler için kesintisiz bir mükafat vardır.” buyrulmaktadır. Bu ayette, iman edip salih ameller işleyenlerin ahirette kesintisiz bir mükafat görecekleri bildirilmektedir.

Tin Suresi’nin dördüncü ayetinde, “İnkâr edip ayetlerimizi yalanlayanlar ise, onlar cehennemliklerdir.” buyrulmaktadır. Bu ayette, inkâr edip ayetleri yalanlayanların ahirette cehennemlik olacakları bildirilmektedir.

Tin Suresi’nin beşinci ayetinde, “Gökleri ve yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde yarattık. Bize hiçbir yorgunluk dokunmadı.” buyrulmaktadır. Bu ayette, Allah’ın gökleri ve yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde yarattığı ve bunun kendisine hiçbir yorgunluk vermediği belirtilmektedir.

Tin Suresi’nin altıncı ayetinde, “O halde, yalanlayanların sözlerine kulak asma. Onlar, sabah akşam (sana) acele ediyorlar.” buyrulmaktadır. Bu ayette, Hz. Muhammed’e yalanlayanların sözlerine kulak asmaması ve onların sabah akşam acele etmelerinin bir anlamı olmadığı bildirilmektedir.

Tin Suresi’nin yedinci ayetinde, “Onlara, kendilerine verdiğimiz rızıklardan harcama yapmaları için fırsat verdik. Fakat onlar yüz çevirdiler.” buyrulmaktadır. Bu ayette, Allah’ın insanlara rızık verdiğini ve onların bu rızıklardan harcama yapmaları için fırsat verdiğini, ancak onların yüz çevirdikleri belirtilmektedir.

Tin Suresi’nin sekizinci ayetinde, “Andolsun ki, kıyamet günü onlar, Rablerinden uzaklaştırılmış olarak haşredileceklerdir.” buyrulmaktadır. Bu ayette, kıyamet günü inkâr edenlerin Rablerinden uzaklaştırılmış olarak haşredilecekleri bildirilmektedir.

Tin Suresi ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi