venüs ingilizce

Venüs

Venüs, Güneş’e en yakın ikinci gezegendir ve Dünya’nın kız kardeşi olarak bilinir. Venüs, Dünya’ya benzer büyüklükte ve kütlededir, ancak yüzeyi tamamen farklıdır. Venüs’ün yüzeyi, volkanik aktivite ve sera gazlarının etkisiyle çok sıcak ve düşmancadır.

Venüs’ün Özellikleri

  • Venüs, Güneş’e en yakın ikinci gezegendir ve Dünya’dan yaklaşık 108 milyon kilometre uzaklıktadır.
  • Venüs’ün çapı 12.104 kilometredir ve Dünya’nın çapının yaklaşık %95’idir.
  • Venüs’ün kütlesi 4,868 x 10^24 kilogramdır ve Dünya’nın kütlesinin yaklaşık %81,5’idir.
  • Venüs’ün yoğunluğu 5,24 gram/santimetreküptür ve Dünya’nın yoğunluğundan biraz daha fazladır.
  • Venüs’ün yüzey sıcaklığı 462 santigrat derecedir ve Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegendir.
  • Venüs’ün atmosferi çok kalındır ve çoğunlukla karbondioksit gazından oluşur.
  • Venüs’ün yüzeyi tamamen volkanik aktivite ile kaplıdır ve çok sayıda yanardağ bulunmaktadır.
  • Venüs’ün manyetik alanı yoktur.
  • Venüs’ün uydusu yoktur.

Venüs’ün Yüzeyi

Venüs’ün yüzeyi, volkanik aktivite ve sera gazlarının etkisiyle çok sıcak ve düşmancadır. Venüs’ün yüzey sıcaklığı 462 santigrat derecedir ve Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegendir. Venüs’ün atmosferi çok kalındır ve çoğunlukla karbondioksit gazından oluşur. Karbondioksit gazı, güneş ışığını hapsederek Venüs’ün yüzeyini çok sıcak hale getirir. Venüs’ün yüzeyi tamamen volkanik aktivite ile kaplıdır ve çok sayıda yanardağ bulunmaktadır. Venüs’ün manyetik alanı yoktur, bu nedenle güneş rüzgarlarının etkilerine karşı korunmasızdır. Güneş rüzgarları, Venüs’ün atmosferindeki oksijeni ve hidrojeni uzaya savurmuştur. Bu nedenle Venüs’ün atmosferinde oksijen ve hidrojen bulunmamaktadır.

Venüs’ün Atmosferi

Venüs’ün atmosferi çok kalındır ve çoğunlukla karbondioksit gazından oluşur. Karbondioksit gazı, güneş ışığını hapsederek Venüs’ün yüzeyini çok sıcak hale getirir. Venüs’ün atmosferinde ayrıca az miktarda nitrojen, kükürt dioksit ve su buharı bulunmaktadır. Venüs’ün atmosfer basıncı Dünya’nın atmosfer basıncının 92 katıdır. Venüs’ün atmosferi çok yoğun olduğu için Venüs’ün yüzeyini görmek mümkün değildir.

Venüs’ün Keşfi

Venüs, antik çağlardan beri bilinen bir gezegendir. Venüs, ilk olarak MÖ 2. binyılda Babiller tarafından keşfedildi. Babiller, Venüs’e “Ishtar” adını verdiler. Venüs, daha sonra Yunanlılar ve Romalılar tarafından da keşfedildi. Yunanlılar, Venüs’e “Afrodit” adını verdiler. Romalılar ise Venüs’e “Venüs” adını verdiler. Venüs, 1610 yılında Galileo Galilei tarafından teleskopla gözlemlendi. Galileo Galilei, Venüs’ün evrelerini gözlemledi ve Venüs’ün Güneş’in etrafında döndüğünü keşfetti.

Venüs’e Gönderilen Uzay Araçları

Venüs’e ilk uzay aracı, 1962 yılında Sovyetler Birliği tarafından gönderildi. Venüs’e gönderilen ilk uzay aracı, Venüs’ün atmosferine girmeyi başardı, ancak Venüs’ün yüzeyine ulaşamadı. Venüs’e gönderilen ikinci uzay aracı, 1967 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından gönderildi. Venüs’e gönderilen ikinci uzay aracı, Venüs’ün yüzeyine ulaşmayı başardı ve Venüs’ün yüzeyinden fotoğraflar çekti. Venüs’e gönderilen en son uzay aracı, 2018 yılında Avrupa Uzay Ajansı tarafından gönderildi. Venüs’e gönderilen en son uzay aracı, Venüs’ün atmosferini ve yüzeyini incelemektedir.

Venüs’ün Yaşam Olanakları

Venüs’ün yüzeyi çok sıcak ve düşmancadır, bu nedenle Venüs’ün yüzeyinde yaşam olasılığı yoktur. Ancak Venüs’ün atmosferinde yaşam olasılığı bulunmaktadır. Venüs’ün atmosferinde, metan ve amonyak gibi yaşam için gerekli olan gazlar bulunmaktadır. Ayrıca Venüs’ün atmosferinde, su buharı da bulunmaktadır. Bu nedenle Venüs’ün atmosferinde, mikrobiyal yaşam olasılığı bulunmaktadır.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi