akciğer adenokarsinom nedir

Akciğer Adenokarsinomu:

Akciğer adenokarsinomu, akciğer kanserinin en yaygın türüdür ve akciğerlerdeki küçük hava kesecikleri olan alveollerden kaynaklanır. Genellikle sigara içenlerde görülür, ancak sigara içmeyenlerde de ortaya çıkabilir.

Akciğer adenokarsinomu, genellikle erken evrelerde herhangi bir belirtiye neden olmaz. Ancak, tümör büyüdükçe, aşağıdaki gibi belirtilere neden olabilir:

  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Kanlı balgam
  • Yorgunluk
  • Kilo kaybı
  • İştahsızlık

Akciğer adenokarsinomu tanısı, genellikle göğüs röntgeni, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi görüntüleme testleri ile konulur. Ayrıca, tümörden bir parça alınarak yapılan biyopsi ile de tanı konulabilir.

Akciğer adenokarsinomu tedavisi, tümörün evresine, boyutuna ve konumuna göre değişir. Genellikle, tedavi seçenekleri arasında cerrahi, kemoterapi, radyoterapi, hedefli tedavi ve immünoterapi bulunur.

Cerrahi, erken evre akciğer adenokarsinomu için en yaygın tedavi seçeneğidir. Ameliyat sırasında, tümör ve çevresindeki sağlıklı doku çıkarılır.

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için kullanılan ilaç tedavisidir. Genellikle, cerrahi sonrası veya tümörün cerrahi ile çıkarılamayacak kadar büyük olması durumunda kullanılır.

Radyoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için yüksek enerjili X-ışınları veya diğer radyasyon türleri kullanılır. Genellikle, cerrahi sonrası veya tümörün cerrahi ile çıkarılamayacak kadar büyük olması durumunda kullanılır.

Hedefli tedavi, kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını önleyen ilaç tedavisidir. Genellikle, kemoterapi veya radyoterapiye yanıt vermeyen hastalarda kullanılır.

İmmünoterapi, vücudun kendi bağışıklık sistemini kanser hücrelerine karşı harekete geçiren ilaç tedavisidir. Genellikle, kemoterapi veya radyoterapiye yanıt vermeyen hastalarda kullanılır.

Akciğer adenokarsinomu tedavisi zor bir süreç olabilir, ancak erken teşhis ve tedavi ile hastaların yaşam süreleri uzatılabilir.


Yayımlandı

kategorisi