amerika ingilizce

Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Amerika’da bulunan bir ülkedir. 50 eyaletten ve bir federal bölgeden oluşur. Başkenti Washington, D.C.’dir. ABD, dünyanın en büyük ekonomisine ve en güçlü ordusuna sahiptir.

Tarihçe

Amerika Birleşik Devletleri, 13 İngiliz kolonisinin 1776 yılında İngiltere’den bağımsızlıklarını ilan etmesiyle kuruldu. Bağımsızlık Savaşı, 1783 yılında İngiltere’nin yenilgisiyle sona erdi. 1787 yılında kabul edilen Anayasa, ABD’nin yönetim sistemini belirledi.

ABD, 19. yüzyılda batıya doğru genişledi. 1803 yılında Fransa’dan Louisiana’yı satın aldı. 1845 yılında Teksas’ı ilhak etti. 1846-1848 yılları arasında Meksika-Amerika Savaşı’nı kazandı ve Kaliforniya, Nevada, Utah ve New Mexico’yu topraklarına kattı. 1861-1865 yılları arasında İç Savaş yaşandı. Savaş, Kuzey’in zaferiyle sona erdi ve kölelik kaldırıldı.

ABD, 20. yüzyılda iki dünya savaşına katıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda İttifak Devletleri’ne karşı savaştı ve 1918 yılında zafer kazandı. İkinci Dünya Savaşı’nda Mihver Devletleri’ne karşı savaştı ve 1945 yılında zafer kazandı.

ABD, 20. yüzyılın ikinci yarısında Sovyetler Birliği ile Soğuk Savaş yaşadı. Soğuk Savaş, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla sona erdi.

Coğrafya

ABD, Kuzey Amerika’nın ortasında yer almaktadır. Kuzeyde Kanada, güneyde Meksika, doğuda Atlantik Okyanusu ve batıda Pasifik Okyanusu ile çevrilidir. ABD’nin yüzölçümü 9,83 milyon kilometrekaredir.

ABD, çok çeşitli iklim koşullarına sahiptir. Ülkenin doğusu nemli karasal iklime, batısı ise Akdeniz iklimine sahiptir. Orta Batı ise karasal iklime sahiptir.

ABD’nin en yüksek dağı Alaska’daki Denali Dağı’dır (6.190 metre). En uzun nehri ise Mississippi Nehri’dir (3.734 kilometre).

Ekonomi

ABD, dünyanın en büyük ekonomisine sahiptir. Ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) 2021 yılında 23,3 trilyon dolardı. ABD’nin kişi başına düşen GSYİH’sı ise 69.288 dolardı.

ABD’nin en büyük ekonomik sektörleri hizmet sektörü, imalat sektörü ve tarım sektörüdür. Ülkenin en büyük şirketleri arasında Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet ve Berkshire Hathaway yer almaktadır.

Nüfus

ABD’nin nüfusu 2021 yılında 332,4 milyon kişiydi. Ülkenin nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 35 kişidir. ABD’nin en büyük şehri New York’tur. Diğer büyük şehirleri arasında Los Angeles, Chicago, Houston, Philadelphia ve Phoenix yer almaktadır.

Kültür

ABD, çok çeşitli kültürlere sahip bir ülkedir. Ülkenin resmi dili İngilizcedir, ancak İspanyolca, Çince, Tagalog ve Vietnamca gibi diğer diller de yaygın olarak konuşulmaktadır.

ABD’nin mutfağı da çok çeşitlidir. Ülkede hamburger, pizza, makarna, sushi ve tacos gibi farklı kültürlerin yemekleri bulunmaktadır.

ABD’de birçok farklı din bulunmaktadır. Ülkenin en büyük dini Hristiyanlıktır. Diğer büyük dinler arasında Yahudilik, İslam, Budizm ve Hinduizm yer almaktadır.

Eğitim

ABD’de eğitim sistemi federal, eyalet ve yerel yönetimler tarafından yönetilmektedir. Ülkede zorunlu eğitim yaşı 6 ila 18 yaş arasındadır.

ABD’de birçok farklı üniversite ve kolej bulunmaktadır. Ülkenin en iyi üniversiteleri arasında Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), California Üniversitesi, Berkeley ve Princeton Üniversitesi yer almaktadır.

Sağlık

ABD’de sağlık sistemi özel sektör tarafından yönetilmektedir. Ülkede sağlık sigortası zorunludur.

ABD’de sağlık hizmetlerinin kalitesi çok yüksektir. Ülkede birçok farklı hastane ve klinik bulunmaktadır. Ülkenin en iyi hastaneleri arasında Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Johns Hopkins Hastanesi, Massachusetts Genel Hastanesi ve NewYork-Presbyterian Hastanesi yer almaktadır.

Ulaşım

ABD’de ulaşım sistemi çok gelişmiştir. Ülkede birçok farklı yol, demiryolu, havaalanı ve liman bulunmaktadır.

ABD’nin en büyük havaalanları arasında Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havaalanı, Los Angeles Uluslararası Havaalanı, O’Hare Uluslararası Havaalanı, Dallas/Fort Worth Uluslararası Havaalanı ve Denver Uluslararası Havaalanı yer almaktadır.

ABD’nin en büyük limanları arasında Los Angeles Limanı, Long Beach Limanı, New York Limanı, Houston Limanı ve Seattle Limanı yer almaktadır.

Dış Politika

ABD, dünyanın en güçlü ülkesidir. Ülkenin dış politikası, ulusal çıkarlarını korumak ve dünya barışını sağlamak üzerine kuruludur.

ABD, birçok uluslararası örgütün üyesidir. Bunlar arasında Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yer almaktadır.

ABD, birçok ülkeyle ikili ilişkiler kurmuştur. Ülkenin en önemli müttefikleri arasında Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, Japonya ve Güney Kore yer almaktadır.

ABD, birçok ülkeye askeri ve ekonomik yardım sağlamaktadır. Ülkenin en büyük yardım alan ülkeleri arasında İsrail, Mısır, Pakistan, Afganistan ve Irak yer almaktadır.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi