aus ne demek

AUS Ne Demek?

AUS, Avustralya’nın kısaltmasıdır. Avustralya, Güney Yarımküre’de bulunan bir kıta ülkesidir. Ülkenin başkenti Canberra’dır. Avustralya, dünyanın en büyük altıncı ülkesidir. Ülkenin nüfusu yaklaşık 25 milyon kişidir. Avustralya’nın resmi dili İngilizcedir. Ülkenin para birimi Avustralya dolarıdır.

Avustralya’nın Tarihi

Avustralya’nın ilk yerleşimcileri Aborjinler ve Torres Strait Adalılarıdır. Aborjinler, yaklaşık 40.000 yıl önce Avustralya’ya gelmişlerdir. Torres Strait Adalıları ise, yaklaşık 10.000 yıl önce Avustralya’ya gelmişlerdir.

Avrupalıların Avustralya’ya gelişi, 17. yüzyılda başlamıştır. İlk Avrupalı yerleşimciler, İngilizlerdir. İngilizler, 1788 yılında Sidney’i kurmuşlardır. Sidney, Avustralya’nın en büyük şehridir.

Avustralya, 1901 yılında bağımsızlığını kazanmıştır. Ülke, 1931 yılında İngiliz Milletler Topluluğu’na katılmıştır. Avustralya, 1942 yılında Birleşmiş Milletler’e katılmıştır.

Avustralya’nın Coğrafyası

Avustralya, dünyanın en büyük altıncı ülkesidir. Ülkenin yüzölçümü yaklaşık 7,7 milyon kilometrekaredir. Avustralya’nın kıyı şeridi yaklaşık 36.000 kilometredir.

Avustralya’nın iklimi, kuzeyde tropikal, güneyde ise ılımandır. Ülkenin ortalama sıcaklığı 22 santigrat derecedir. Avustralya’nın en yüksek dağı, Kosciuszko Dağı’dır. Kosciuszko Dağı’nın yüksekliği 2.228 metredir.

Avustralya’nın Ekonomisi

Avustralya, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden biridir. Ülkenin gayri safi yurtiçi hasılası yaklaşık 1,4 trilyon ABD dolarıdır. Avustralya’nın kişi başına düşen gelir yaklaşık 55.000 ABD dolarıdır.

Avustralya’nın başlıca ekonomik faaliyetleri, madencilik, tarım ve turizmdir. Ülke, dünyanın en büyük altın, kömür ve demir cevheri üreticilerinden biridir. Avustralya ayrıca, dünyanın en büyük buğday ve yün üreticilerinden biridir.

Avustralya’nın Kültürü

Avustralya’nın kültürü, Aborjin kültürü, İngiliz kültürü ve diğer göçmen kültürlerinin bir karışımıdır. Avustralya’nın resmi dili İngilizcedir. Ülkede ayrıca, Aborjin dilleri ve diğer göçmen dilleri de konuşulmaktadır.

Avustralya’nın başlıca dinleri, Hıristiyanlık, İslam ve Budizm’dir. Ülkede ayrıca, diğer dinler de bulunmaktadır.

Avustralya’nın başlıca sporları, kriket, futbol ve rugby’dir. Ülke, ayrıca, tenis, golf ve yüzme gibi sporlarda da başarılıdır.

Avustralya’nın Eğitimi

Avustralya’nın eğitim sistemi, ilkokul, ortaokul ve liseden oluşmaktadır. Ülkede ayrıca, üniversiteler ve meslek yüksekokulları bulunmaktadır. Avustralya’nın eğitim sistemi, dünyanın en iyi eğitim sistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Avustralya’nın Sağlık Sistemi

Avustralya’nın sağlık sistemi, evrensel sağlık sigortası sistemine dayanmaktadır. Ülkede, herkesin sağlık hizmetlerine erişimi vardır. Avustralya’nın sağlık sistemi, dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Avustralya’nın Turizmi

Avustralya, dünyanın en popüler turistik yerlerinden biridir. Ülke, doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve kültürel zenginliği ile turistleri kendine çekmektedir. Avustralya’nın başlıca turistik yerleri arasında, Sidney Opera Binası, Uluru (Ayers Rock) ve Büyük Set Resifi bulunmaktadır.

Faydalı Siteler

  • Avustralya Hükümeti: https://www.australia.gov.au/
  • Avustralya Turizm Kurumu: https://www.australia.com/
  • Avustralya Müzesi: https://www.australianmuseum.net.au/
  • Avustralya Ulusal Galerisi: https://www.nga.gov.au/
  • Avustralya Ulusal Kütüphanesi: https://www.nla.gov.au/

İlgili Dosyalar

  • Avustralya’nın Tarihi: https://www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/australias-history
  • Avustralya’nın Coğrafyası: https://www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/australias-geography
  • Avustralya’nın Ekonomisi: https://www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/australias-economy
  • Avustralya’nın Kültürü: https://www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/australias-culture
  • Avustralya’nın Eğitimi: https://www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/australias-education
  • Avustralya’nın Sağlık Sistemi: https://www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/australias-health-system
  • Avustralya’nın Turizmi: https://www.australia.gov.au/about-australia/australian-story/australias-tourism

Yayımlandı

kategorisi