baton rouge

Baton Rouge: İngilizce ve Türkçe Anlamı

Baton Rouge, Amerika Birleşik Devletleri’nin Louisiana eyaletinin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, Mississippi Nehri’nin doğu kıyısında, New Orleans’ın yaklaşık 130 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Baton Rouge, önemli bir sanayi, ticaret ve ulaşım merkezi olup, aynı zamanda Louisiana Eyalet Üniversitesi’nin bulunduğu bir üniversite şehridir.

İngilizce Anlamı

Baton Rouge, İngilizce olarak “red stick” anlamına gelir. Bu isim, şehrin kurulduğu bölgedeki Kızılderili kabilesi olan Houma’ların dilinden gelmektedir. Houma’lar, bölgedeki Fransız yerleşimcilerin kullandığı sopaları “baton rouge” olarak adlandırmışlardır.

Türkçe Anlamı

Baton Rouge, Türkçe olarak “kırmızı sopa” anlamına gelir. Bu isim, şehrin kurulduğu bölgedeki Kızılderili kabilesi olan Houma’ların dilinden gelmektedir. Houma’lar, bölgedeki Fransız yerleşimcilerin kullandığı sopaları “baton rouge” olarak adlandırmışlardır.

Tarihçe

Baton Rouge, 1719’da Fransızlar tarafından kurulmuştur. Şehir, 1763’te İngilizlerin eline geçmiştir. 1803’te, Louisiana Satın Alımı ile Amerika Birleşik Devletleri’nin bir parçası olmuştur. Baton Rouge, 1849’da Louisiana eyaletinin başkenti olmuştur.

Coğrafya

Baton Rouge, Mississippi Nehri’nin doğu kıyısında, New Orleans’ın yaklaşık 130 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Şehir, deniz seviyesinden yaklaşık 15 metre yüksekliktedir. Baton Rouge’un iklimi, nemli subtropikal iklimdir. Yazlar, ortalama 32 santigrat derece ile sıcaktır. Kışlar, ortalama 10 santigrat derece ile ılıktır.

Nüfus

Baton Rouge’un nüfusu, 2020 sayımına göre 221.599’dur. Şehrin etnik yapısı, %54,5 Beyaz, %34,9 Siyah, %4,1 Asyalı, %2,5 Hispanik ve %1,9 diğerdir.

Ekonomi

Baton Rouge, önemli bir sanayi, ticaret ve ulaşım merkezi olup, aynı zamanda Louisiana Eyalet Üniversitesi’nin bulunduğu bir üniversite şehridir. Şehrin başlıca sanayi kolları arasında petrokimya, kimya, gıda işleme ve makine üretimi yer almaktadır. Baton Rouge, aynı zamanda önemli bir liman kentidir. Şehrin limanından, petrol, kimyasallar, tarım ürünleri ve orman ürünleri ihraç edilmektedir.

Eğitim

Baton Rouge, Louisiana Eyalet Üniversitesi’nin bulunduğu bir üniversite şehridir. Louisiana Eyalet Üniversitesi, 1860’da kurulmuş olup, yaklaşık 30.000 öğrencisi bulunan bir devlet üniversitedir. Üniversite, sanat, bilim, müh


Yayımlandı

kategorisi