bechtel

Bechtel: Bir Küresel İnşaat ve Mühendislik Devi

Bechtel, dünyanın en büyük inşaat ve mühendislik şirketlerinden biridir. 1898 yılında Warren A. Bechtel tarafından kurulan şirket, bugün 160’tan fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Bechtel, enerji, ulaşım, su ve atık yönetimi, madencilik ve metalurji, telekomünikasyon ve savunma sanayi gibi çeşitli sektörlerde hizmet vermektedir.

Bechtel’in Tarihi

Bechtel, 1898 yılında Warren A. Bechtel tarafından Kaliforniya’nın Oakland şehrinde kuruldu. Şirket, başlangıçta demiryolları ve sulama projeleri inşa ediyordu. 1920’lerde Bechtel, Hoover Barajı’nın inşasında yer aldı. Bu proje, Bechtel’in uluslararası alanda tanınmasını sağladı.

1940’larda Bechtel, II. Dünya Savaşı sırasında ABD hükümeti için çeşitli projeler yürüttü. Savaştan sonra Bechtel, Suudi Arabistan’da petrol tesisleri inşa etmeye başladı. 1960’larda Bechtel, Alaska’daki Trans-Alaska Boru Hattı’nın inşasında yer aldı.

1970’lerde Bechtel, nükleer santrallerin inşasına başladı. Ancak, 1979’daki Three Mile Island kazasından sonra Bechtel, nükleer santral inşaatlarından çekildi.

1980’lerde Bechtel, Çin’de çeşitli projeler yürüttü. 1990’larda Bechtel, Doğu Avrupa ve Rusya’da faaliyetlerini genişletti.

2000’lerde Bechtel, Irak ve Afganistan’da yeniden yapılanma projelerinde yer aldı. 2010’larda Bechtel, yenilenebilir enerji projelerine odaklandı.

Bechtel’in Faaliyet Alanları

Bechtel, enerji, ulaşım, su ve atık yönetimi, madencilik ve metalurji, telekomünikasyon ve savunma sanayi gibi çeşitli sektörlerde hizmet vermektedir.

Enerji

Bechtel, petrol ve gaz tesisleri, rafineriler, petrokimya tesisleri, elektrik santralleri ve yenilenebilir enerji projeleri inşa etmektedir.

Ulaşım

Bechtel, yollar, köprüler, tüneller, havaalanları, limanlar ve demiryolları inşa etmektedir.

Su ve Atık Yönetimi

Bechtel, su arıtma tesisleri, atık su arıtma tesisleri, su dağıtım sistemleri ve atık yönetim sistemleri inşa etmektedir.

Madencilik ve Metalurji

Bechtel, madenler, cevher işleme tesisleri ve metalurji tesisleri inşa etmektedir.

Telekomünikasyon

Bechtel, telekomünikasyon ağları, veri merkezleri ve kablo sistemleri inşa etmektedir.

Savunma Sanayi

Bechtel, askeri üsler, silah sistemleri ve savunma tesisleri inşa etmektedir.

Bechtel’in Önemli Projeleri

Bechtel, dünyanın dört bir yanında birçok önemli projeye imza atmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Hoover Barajı (ABD)
  • Trans-Alaska Boru Hattı (ABD)
  • Suudi Arabistan’daki petrol tesisleri
  • Çin’deki Üç Boğaz Barajı
  • Doğu Avrupa ve Rusya’daki çeşitli projeler
  • Irak ve Afganistan’daki yeniden yapılanma projeleri
  • Yenilenebilir enerji projeleri

Bechtel’in Eleştirileri

Bechtel, çevresel etkisi, işçi hakları ihlalleri ve yolsuzluk suçlamalarıyla eleştirilmektedir.

Çevresel Etki

Bechtel, petrol ve gaz tesisleri, rafineriler ve petrokimya tesisleri gibi çevreye zararlı projeler inşa etmekle suçlanmaktadır.

İşçi Hakları İhlalleri

Bechtel, işçilerine düşük ücret ödemek, iş güvenliğini sağlamamak ve sendikal faaliyetleri engellemekle suçlanmaktadır.

Yolsuzluk

Bechtel, hükümet yetkililerine rüşvet vermek ve kamu ihalelerinde yolsuzluk yapmakla suçlanmaktadır.

Sonuç

Bechtel, dünyanın en büyük inşaat ve mühendislik şirketlerinden biridir. Şirket, enerji, ulaşım, su ve atık yönetimi, madencilik ve metalurji, telekomünikasyon ve savunma sanayi gibi çeşitli sektörlerde hizmet vermektedir. Bechtel, dünyanın dört bir yanında birçok önemli projeye imza atmıştır. Ancak, şirket çevresel etkisi, işçi hakları ihlalleri ve yolsuzluk suçlamalarıyla da eleştirilmektedir.


Yayımlandı

kategorisi