bezmi elest ne demek

Bezmi Elest Ne Demek?

Bezmi Elest, İslam inancına göre, insanların yaratılmadan önce Allah’ın huzurunda toplanıp O’nunla sözleşme yaptığı yerdir. Bu sözleşmede, insanlar Allah’a kulluk edeceklerine ve O’nun emirlerine uyacaklarına dair yemin ederler. Bezmi Elest, Kur’an-ı Kerim’de birkaç ayette geçmektedir.

Bezmi Elest’in Anlamı

Bezmi Elest, Arapça “elest” kelimesinden türemiştir. “Elest” kelimesi, “değil mi?” anlamına gelir. Bezmi Elest, insanların yaratılmadan önce Allah’ın huzurunda toplanıp O’nunla sözleşme yaptığı yer olduğu için, bu sözleşmenin geçerliliğini vurgulamak için “değil mi?” ifadesi kullanılmıştır.

Bezmi Elest’te Neler Olmuştur?

Bezmi Elest’te, insanlar Allah’ın huzurunda toplanmış ve O’nunla sözleşme yapmışlardır. Bu sözleşmede, insanlar Allah’a kulluk edeceklerine ve O’nun emirlerine uyacaklarına dair yemin etmişlerdir. Allah da, insanların bu sözleşmesini kabul etmiş ve onları yaratmıştır.

Bezmi Elest’in Önemi

Bezmi Elest, İslam inancında önemli bir yere sahiptir. Bu sözleşme, insanların Allah’a olan kulluk görevlerinin temelini oluşturmaktadır. Ayrıca, Bezmi Elest’te yapılan sözleşme, insanların ahiretteki sorumluluklarının da temelini oluşturmaktadır.

Bezmi Elest ile İlgili Ayetler

Bezmi Elest, Kur’an-ı Kerim’de birkaç ayette geçmektedir. Bu ayetlerden bazıları şunlardır:

  • “Andolsun ki, biz sizden söz aldık ve emanetinizi size verdik. Sonra da dedik ki: ‘Gözlerinizle görün, kulaklarınızla işitin.’ Eğer siz şahitlik ederseniz, kıyamet günü, ‘Biz bundan habersizdik.’ demeyin.” (Araf Suresi, 172)
  • “Andolsun ki, biz Adem’in soyunu yarattığımızda, onlardan söz aldık ve onları kendi nefislerine şahit kıldık. ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’ dedik. Onlar da, ‘Evet, şahidiz.’ dediler. Böylece kıyamet günü, ‘Biz bundan habersizdik.’ diyemezsiniz.” (Araf Suresi, 173)
  • “Andolsun ki, biz insanı çamurdan yarattık. Sonra onu sağlam bir karargahta, bir damla sudan oluşan bir nutfe haline getirdik. Sonra onu bir alakaya dönüştürdük. Sonra alakayı bir çiğnemlik ete dönüştürdük. Sonra çiğnemlik eti kemiklere dönüştürdük. Sonra kemikleri etle kapladık. Sonra onu başka bir yaratık olarak ortaya çıkardık. Yaratanların en güzeli olan Allah ne yücedir!” (Müminun Suresi, 12-14)

Bezmi Elest ile İlgili Hadisler

Bezmi Elest ile ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.v.)’den de birçok hadis rivayet edilmiştir. Bu hadislerden bazıları şunlardır:

  • “Allah, Adem’in soyunu yarattığında, onlardan söz aldı ve onları kendi nefislerine şahit kıldı. ‘Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’ dedi. Onlar da, ‘Evet, şahidiz.’ dediler. Böylece kıyamet günü, ‘Biz bundan habersizdik.’ diyemezler.” (Buhari, Müslim)
  • “Allah, Adem’i yarattığında, ona şöyle dedi: ‘Ey Adem! Sağına bak.’ Adem sağ tarafına baktığında, orada bir grup insan gördü. Allah, ‘Bunlar senin ve soyunun cennetlikleridir.’ dedi. Sonra Allah, Adem’e şöyle dedi: ‘Soluna bak.’ Adem sol tarafına baktığında, orada bir grup insan gördü. Allah, ‘Bunlar senin ve soyunun cehennemlikleridir.’ dedi.” (Tirmizi, İbn Mace)
  • “Allah, Adem’i yarattığında, ona şöyle dedi: ‘Ey Adem! Sana iki şey veriyorum. Bunlardan birini seçersen, diğerini kaybedersin.’ Adem, ‘Nedir onlar?’ diye sordu. Allah, ‘Dünya ve ahiret.’ dedi. Adem, ‘Ahiret.’ dedi. Allah, ‘Ahireti seçtin. Dünya da senin için ahiretin bir parçasıdır.’ dedi.” (Ahmed, İbn Hibban)

Bezmi Elest ile İlgili Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi