big ben nedir ingilizce

Big Ben

Big Ben, Londra, İngiltere’deki Westminster Sarayı’nın kuzey ucunda bulunan bir saat kulesidir. Resmi olarak Elizabeth Kulesi olarak bilinir, ancak saatin çanı olan Büyük Çan’ın adıdır. Big Ben, dünyanın en büyük dört yüzlü saat kulesi ve Birleşik Krallık’taki en yüksek ikinci kuledir.

Tarihçe

Big Ben’in bulunduğu yerde daha önce 13. yüzyılda inşa edilmiş bir saat kulesi vardı. Bu kule, 16 Ekim 1834’te çıkan bir yangında yok oldu. Yeni bir saat kulesinin inşasına 1843 yılında başlandı ve 1859 yılında tamamlandı. Kule, İngiliz mimar Augustus Pugin tarafından tasarlandı ve Charles Barry tarafından inşa edildi.

Saat

Big Ben’in saati, dünyanın en büyük dört yüzlü saatidir. Saatin çapı 7 metredir ve ağırlığı 13,5 tondur. Saatin çanı, Büyük Çan olarak bilinir ve ağırlığı 13,7 tondur. Büyük Çan, her saat başı çalar ve sesi Londra’nın her yerinden duyulabilir.

Kule

Big Ben’in kulesi, 96 metre yüksekliğindedir. Kulenin dışı, Portland taşından yapılmıştır ve içi, demirden yapılmıştır. Kule, 334 basamaktan oluşan bir merdivenle tırmanılır. Kulenin tepesinde, saatin çanlarının bulunduğu bir oda vardır.

Ziyaret

Big Ben, halka açık değildir, ancak kuleyi dışarıdan görmek mümkündür. Kule, Westminster Sarayı’nın önünde, Parliament Square’de yer almaktadır. Kuleye en yakın metro istasyonu, Westminster istasyonudur.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi