blastomer nedir

Blastomer

İngilizce Anlamı:

Blastomer, döllenmiş bir yumurtanın (zigot) ilk hücre bölünmeleri sonucu oluşan hücrelere verilen isimdir. Blastomerler, zigotun bölünmesiyle oluşan iki, dört, sekiz ve daha fazla hücrelik aşamalardan geçer.

Türkçe Anlamı:

Blastomer, döllenmiş bir yumurtanın (zigot) ilk hücre bölünmeleri sonucu oluşan hücrelere verilen isimdir. Blastomerler, zigotun bölünmesiyle oluşan iki, dört, sekiz ve daha fazla hücrelik aşamalardan geçer.

Blastomerlerin Özellikleri:

  • Blastomerler, zigotun bölünmesiyle oluşur.
  • Blastomerler, boyut olarak küçüktür ve yuvarlaktır.
  • Blastomerler, hücre döngüsünün S fazında DNA sentezi yapar.
  • Blastomerler, hücre döngüsünün M fazında mitoza girer.
  • Blastomerler, morula ve blastosist gibi erken embriyonik yapılarda bulunur.

Blastomerlerin Gelişimi:

Blastomerler, zigotun ilk hücre bölünmesiyle oluşur. Bu bölünme, zigotun iki eşit büyüklükteki hücreye bölünmesiyle sonuçlanır. Bu hücreler blastomer olarak adlandırılır. Blastomerler, hücre döngüsünün S fazında DNA sentezi yapar ve M fazında mitoza girer. Bu mitotik bölünmeler, blastomer sayısının artmasına neden olur.

Blastomerler, morula ve blastosist gibi erken embriyonik yapılarda bulunur. Morula, 16-32 blastomerden oluşan bir küresel yapıdır. Blastosist, içte bir sıvı dolu boşluk (blastosel) ve dışta bir hücre tabakası (trofoblast) bulunan bir yapıdır. Blastomerler, blastosistin iç hücre kütlesini oluşturur.

Blastomerlerin İşlevi:

Blastomerlerin işlevi, erken embriyonik gelişimde rol oynamaktır. Blastomerler, embriyonun büyümesi ve farklılaşması için gerekli olan hücreleri sağlar. Blastomerler ayrıca, embriyonun şeklini ve yapısını oluşturmaya yardımcı olur.

Blastomerlerle İlgili Hastalıklar:

Blastomerlerle ilgili bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıklar, blastomerlerin gelişimini veya işlevini etkileyebilir. Bu hastalıklar arasında以下が含まれます:

  • Blastomer bozukluğu
  • Blastosist bozukluğu
  • Embriyonik gelişim bozukluğu

Sonuç:

Blastomerler, döllenmiş bir yumurtanın ilk hücre bölünmeleri sonucu oluşan hücrelerdir. Blastomerler, erken embriyonik gelişimde rol oynar ve embriyonun büyümesi, farklılaşması, şekli ve yapısı için gereklidir. Blastomerlerle ilgili bazı hastalıklar vardır ve bu hastalıklar blastomerlerin gelişimini veya işlevini etkileyebilir.


Yayımlandı

kategorisi