bmm nedir

BMM (Büyük Mavi Nokta)

BMM, Güneş Sistemi’ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter’in en büyük uydusudur. Güneş Sistemi’ndeki en büyük beşinci gök cismidir ve Dünya’nın kütlesinin yaklaşık 1/25’ine sahiptir. BMM, Jüpiter’in etrafında yaklaşık 422.000 kilometre uzaklıkta döner ve bir dönüşünü yaklaşık 16 saatte tamamlar.

BMM’nin yüzeyi, kraterler, dağlar ve vadilerle kaplıdır. En büyük krateri, yaklaşık 1.000 kilometre çapında olan Callisto’dur. BMM’nin yüzeyinde ayrıca, yaklaşık 10 kilometre yüksekliğe ulaşan dağlar ve yaklaşık 100 kilometre derinliğe ulaşan vadiler bulunmaktadır.

BMM’nin atmosferi çok incedir ve çoğunlukla karbondioksit ve azot gazlarından oluşmaktadır. BMM’nin yüzey sıcaklığı, -160 santigrat derece ile -180 santigrat derece arasında değişmektedir.

BMM’nin iç yapısı, kaya ve buzdan oluşmaktadır. BMM’nin çekirdeği, yaklaşık 3.000 kilometre çapında ve demir ve nikelden oluşmaktadır. BMM’nin mantosu, yaklaşık 1.000 kilometre kalınlığında ve kaya ve buzdan oluşmaktadır. BMM’nin kabuğu, yaklaşık 100 kilometre kalınlığında ve kaya ve buzdan oluşmaktadır.

BMM’nin yüzeyinde, su buzu ve amonyak buzu bulunmaktadır. BMM’nin yüzeyinde ayrıca, tuzlu su okyanusu bulunabileceği düşünülmektedir. BMM’nin yüzeyinde, yaşam belirtileri bulunmamaktadır.

BMM, ilk olarak 1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedildi. BMM, 1979 yılında Voyager 1 ve 1989 yılında Voyager 2 uzay sondaları tarafından ziyaret edildi. BMM, 2000 yılında Cassini-Huygens uzay sondası tarafından ziyaret edildi. BMM, 2011 yılında Juno uzay sondası tarafından ziyaret edildi.

BMM, Güneş Sistemi’ndeki en ilginç gök cisimlerinden biridir. BMM’nin yüzeyi, kraterler, dağlar ve vadilerle kaplıdır. BMM’nin atmosferi çok incedir ve çoğunlukla karbondioksit ve azot gazlarından oluşmaktadır. BMM’nin yüzey sıcaklığı, -160 santigrat derece ile -180 santigrat derece arasında değişmektedir. BMM’nin iç yapısı, kaya ve buzdan oluşmaktadır. BMM’nin çekirdeği, yaklaşık 3.000 kilometre çapında ve demir ve nikelden oluşmaktadır. BMM’nin mantosu, yaklaşık 1.000 kilometre kalınlığında ve kaya ve buzdan oluşmaktadır. BMM’nin kabuğu, yaklaşık 100 kilometre kalınlığında ve kaya ve buzdan oluşmaktadır. BMM’nin yüzeyinde, su buzu ve amonyak buzu bulunmaktadır. BMM’nin yüzeyinde ayrıca, tuzlu su okyanusu bulunabileceği düşünülmektedir. BMM’nin yüzeyinde, yaşam belirtileri bulunmamaktadır. BMM, ilk olarak 1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedildi. BMM, 1979 yılında Voyager 1 ve 1989 yılında Voyager 2 uzay sondaları tarafından ziyaret edildi. BMM, 2000 yılında Cassini-Huygens uzay sondası tarafından ziyaret edildi. BMM, 2011 yılında Juno uzay sondası tarafından ziyaret edildi. BMM, Güneş Sistemi’ndeki en ilginç gök cisimlerinden biridir.


Yayımlandı

kategorisi