bosna hersek ingilizce yazılışı

Bosna Hersek: Tarih, Kültür ve Günümüz

Bosna Hersek, Güneydoğu Avrupa’da yer alan bir ülkedir. Ülkenin başkenti Saraybosna’dır. Bosna Hersek, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Ülkenin yüzölçümü 51.129 kilometrekare, nüfusu ise yaklaşık 3,5 milyon kişidir.

Tarih

Bosna Hersek’in tarihi, MÖ 10.000 yılına kadar uzanmaktadır. Bölgeye ilk yerleşenler, İliryalılar ve Keltler’di. MÖ 168 yılında, bölge Roma İmparatorluğu tarafından fethedildi. Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra, bölge Bizans İmparatorluğu’nun kontrolüne geçti. 10. yüzyılda, bölgeye Macarlar yerleşti. 12. yüzyılda, bölge Sırp Krallığı tarafından fethedildi. 14. yüzyılda, bölge Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra, bölge Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun kontrolüne geçti. 1918 yılında, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra, bölge Yugoslavya Krallığı’nın bir parçası oldu. 1992 yılında, Yugoslavya Krallığı’nın dağılmasından sonra, Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etti.

Kültür

Bosna Hersek, zengin bir kültüre sahiptir. Ülkede, Boşnaklar, Sırplar, Hırvatlar ve diğer etnik gruplar yaşamaktadır. Bosna Hersek’in resmi dilleri Boşnakça, Sırpça ve Hırvatçadır. Ülkede, İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik dinleri yaygındır. Bosna Hersek’in mutfağı, Türk, Slav ve Akdeniz mutfaklarının bir karışımıdır. Ülkenin en ünlü yemekleri arasında, börek, çevapçiçi ve pleskavica yer almaktadır. Bosna Hersek’in müzik kültürü de oldukça zengindir. Ülkede, sevdalinka, ilahi ve halk müziği gibi birçok farklı müzik türü bulunmaktadır. Bosna Hersek’in en ünlü müzisyenleri arasında, Sevda Sevda, Hari Mata Hari ve Dino Merlin yer almaktadır.

Günümüz

Bosna Hersek, 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı’ndan sonra yeniden inşa edilmiştir. Ülke, bugün Avrupa Birliği’ne üye olma yolunda ilerlemektedir. Bosna Hersek, turizm, tarım ve sanayi sektörlerinde önemli bir potansiyele sahiptir. Ülkenin en önemli turistik yerleri arasında, Saraybosna Eski Şehri, Mostar Köprüsü ve Blagaj Tekkesi yer almaktadır.

Faydalı Siteler

  • Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı: http://www.predsjednistvobih.ba/
  • Bosna Hersek Hükümeti: http://www.vijeceministara.gov.ba/
  • Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı: http://www.mvp.gov.ba/
  • Bosna Hersek Turizm Bakanlığı: http://www.bhtourism.ba/
  • Bosna Hersek Ticaret ve Sanayi Odası: http://www.komorabih.ba/

İlgili Dosyalar

  • Bosna Hersek Anayasası: http://www.predsjednistvobih.ba/ustav-bih/
  • Bosna Hersek Ceza Kanunu: http://www.vijeceministara.gov.ba/zakoni/krivicni-zakon-bih/
  • Bosna Hersek Medeni Kanunu: http://www.vijeceministara.gov.ba/zakoni/građanski-zakon-bih/
  • Bosna Hersek Ticaret Kanunu: http://www.vijeceministara.gov.ba/zakoni/trgovinski-zakon-bih/
  • Bosna Hersek İş Kanunu: http://www.vijeceministara.gov.ba/zakoni/zakon-o-radu-bih/

Yayımlandı

kategorisi