canik ne demek

Canik

Canik, Samsun ilinin bir ilçesidir. İlçenin nüfusu 2020 yılı itibarıyla 152.522’dir. Canik, Samsun’un en büyük ilçesidir. İlçenin yüzölçümü 872 km²’dir. Canik, Karadeniz kıyısında yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde Bafra, doğusunda Çarşamba, güneyinde Tekkeköy ve batısında Atakum ilçeleri bulunmaktadır.

Canik’in Tarihi

Canik’in tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İlçenin ilk yerleşimcileri Hititler’dir. Hititler’den sonra Canik’e sırasıyla Kimmerler, İskitler, Persler, Makedonlar, Romalılar ve Bizanslılar hakim olmuştur. 1071 yılında Malazgirt Meydan Muharebesi’nden sonra Canik, Türklerin eline geçmiştir. Canik, 1204 yılında kurulan Trabzon İmparatorluğu’nun sınırları içinde kalmıştır. 1461 yılında Trabzon İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla Canik, Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.

Canik’in Coğrafyası

Canik, Karadeniz kıyısında yer alan bir ilçedir. İlçenin kuzeyinde Bafra, doğusunda Çarşamba, güneyinde Tekkeköy ve batısında Atakum ilçeleri bulunmaktadır. Canik’in yüzölçümü 872 km²’dir. İlçenin kıyı şeridi uzunluğu 25 km’dir. Canik’in en yüksek noktası 1.950 metre yüksekliğindeki Akdağ’dır. İlçenin iklimi Karadeniz iklimidir. Canik’te yazlar ılık ve yağışlı, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır.

Canik’in Ekonomisi

Canik’in ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayi ve turizme dayalıdır. İlçede başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, şeker pancarı, ayçiçeği ve fındıktır. İlçede ayrıca hayvancılık da yapılmaktadır. Canik’te başlıca sanayi kolları gıda, tekstil, metal işleme ve inşaattır. İlçede ayrıca turizm de önemli bir gelir kaynağıdır. Canik’te başlıca turistik yerler arasında Amasra Kalesi, Çakraz Kanyonu ve Kapıkaya Şelalesi bulunmaktadır.

Canik’in Kültürü

Canik’in kültürü Türk kültürünün bir parçasıdır. İlçede başlıca Türk gelenekleri ve görenekleri yaşatılmaktadır. Canik’te başlıca yemekler arasında pide, börek, dolma ve sarma bulunmaktadır. İlçede ayrıca başlıca müzik türleri arasında Karadeniz müziği ve Türk halk müziği bulunmaktadır.

Canik’in Eğitimi

Canik’te eğitim hizmetleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmektedir. İlçede 100’den fazla okul bulunmaktadır. Canik’te ayrıca bir üniversite bulunmaktadır. Canik Üniversitesi, 2010 yılında kurulmuştur. Üniversitede 10 fakülte ve 2 yüksekokul bulunmaktadır.

Canik’in Sağlığı

Canik’te sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı tarafından verilmektedir. İlçede 10’dan fazla hastane bulunmaktadır. Canik’te ayrıca bir üniversite hastanesi bulunmaktadır. Canik Üniversitesi Hastanesi, 2015 yılında hizmete açılmıştır. Hastanede 100’den fazla yatak bulunmaktadır.

Canik’in Ulaşımı

Canik’e ulaşım kara, hava ve deniz yoluyla sağlanmaktadır. İlçeye kara yoluyla Samsun-Ordu karayolundan ulaşılmaktadır. İlçeye hava yoluyla Samsun Çarşamba Havalimanı’ndan ulaşılmaktadır. İlçeye deniz yoluyla Samsun Limanı’ndan ulaşılmaktadır.

Canik’in İletişim Bilgileri

Canik Kaymakamlığı
Adres: Atatürk Bulvarı No:1 Canik/Samsun
Telefon: (0362) 432 10 00
Faks: (0362) 432 10 01

Canik Belediyesi
Adres: Atatürk Bulvarı No:2 Canik/Samsun
Telefon: (0362) 432 20 00
Faks: (0362) 432 20 01

Canik Hakkında Faydalı Siteler

  • Canik Kaymakamlığı: https://www.canik.gov.tr/
  • Canik Belediyesi: https://www.canik.bel.tr/
  • Canik Üniversitesi: https://www.canik.edu.tr/
  • Canik Ticaret ve Sanayi Odası: https://www.caniktso.org.tr/
  • Canik Esnaf ve Sanatkarlar Odası: https://www.canikesnaf.org.tr/

Canik Hakkında İlgili Dosyalar

  • Canik İlçe Haritası: https://www.canik.gov.tr/ilce-haritasi
  • Canik İlçe Nüfusu: https://www.canik.gov.tr/ilce-nufusu
  • Canik İlçe Ekonomisi: https://www.canik.gov.tr/ilce-ekonomisi
  • Canik İlçe Kültürü: https://www.canik.gov.tr/ilce-kulturu
  • Canik İlçe Eğitimi: https://www.canik.gov.tr/ilce-egitimi
  • Canik İlçe Sağlığı: https://www.canik.gov.tr/ilce-sagligi
  • Canik İlçe Ulaşımı: https://www.canik.gov.tr/ilce-ulasimi

Yayımlandı

kategorisi