çizgili pijamalı çoçuk ingilizce

Çizgili Pijamalı Çocuk

Çizgili Pijamalı Çocuk, John Boyne’un 2006 yılında yayınlanan romanıdır. Roman, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya’da yaşayan Bruno adlı 9 yaşındaki bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Bruno’nun babası bir Nazi subayıdır ve ailesi, Auschwitz toplama kampının yakınlarındaki bir eve taşınır. Bruno, kampın arkasındaki ormanda oynarken Shmuel adlı bir Yahudi çocukla tanışır ve ikisi arkadaş olurlar.

Roman, Bruno’nun Shmuel ile olan arkadaşlığı aracılığıyla savaşın dehşetini ve Nazilerin Yahudilere karşı işlediği suçları gözler önüne seriyor. Bruno, Shmuel’in kamptaki hayatını öğrenir ve savaşın gerçek yüzünü görmeye başlar. Roman, Bruno’nun Shmuel’i kurtarmak için yaptığı girişimlerle sona erer.

Çizgili Pijamalı Çocuk, eleştirmenler tarafından büyük beğeni topladı ve birçok ödüle layık görüldü. Roman, 2008 yılında aynı adla sinemaya uyarlandı. Film de eleştirmenler tarafından beğenildi ve birçok ödül kazandı.

Konusu

Roman, 1943 yılında Almanya’da başlıyor. Bruno, 9 yaşında bir çocuktur ve babası bir Nazi subayıdır. Ailesi, Auschwitz toplama kampının yakınlarındaki bir eve taşınır. Bruno, kampın arkasındaki ormanda oynarken Shmuel adlı bir Yahudi çocukla tanışır ve ikisi arkadaş olurlar.

Bruno, Shmuel’in kamptaki hayatını öğrenir ve savaşın gerçek yüzünü görmeye başlar. Shmuel, Bruno’ya kamptaki koşulları anlatır ve Bruno, Shmuel’in yaşadığı zorlukları anlamaya başlar. Bruno, Shmuel’i kurtarmak için bir plan yapar, ancak planı başarısız olur.

Roman, Bruno’nun Shmuel’i kurtarmak için yaptığı girişimlerle sona erer. Bruno, Shmuel’i kampın gaz odalarına götürülmek üzereyken görür ve onu kurtarmaya çalışır. Ancak, Bruno da gaz odalarına götürülür ve ikisi de ölür.

Romanın Önemi

Çizgili Pijamalı Çocuk, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Yahudilere karşı işlediği suçları gözler önüne seren önemli bir romandır. Roman, savaşın dehşetini ve Nazilerin Yahudilere karşı işlediği suçları Bruno’nun Shmuel ile olan arkadaşlığı aracılığıyla anlatıyor. Roman, Bruno’nun Shmuel’i kurtarmak için yaptığı girişimlerle sona erer ve bu girişim, savaşın anlamsızlığını ve Nazilerin Yahudilere karşı işlediği suçların vahşetini gözler önüne seriyor.

Romanın Eleştirileri

Çizgili Pijamalı Çocuk, eleştirmenler tarafından büyük beğeni topladı. Roman, birçok ödüle layık görüldü ve 2008 yılında aynı adla sinemaya uyarlandı. Film de eleştirmenler tarafından beğenildi ve birçok ödül kazandı.

Romanın Ödülleri

  • 2006 British Book Awards Yılın Çocuk Kitabı Ödülü
  • 2006 Irish Book Awards Yılın Çocuk Kitabı Ödülü
  • 2007 Carnegie Madalyası
  • 2007 Guardian Çocuk Kitapları Ödülü
  • 2008 Boston Globe-Horn Book Ödülü
  • 2008 National Jewish Book Ödülü

Romanın Sinema Uyarlaması

Çizgili Pijamalı Çocuk, 2008 yılında aynı adla sinemaya uyarlandı. Filmin yönetmenliğini Mark Herman yaptı ve başrollerinde Asa Butterfield, Jack Scanlon ve David Thewlis yer aldı. Film, eleştirmenler tarafından beğenildi ve birçok ödül kazandı.

Filmin Ödülleri

  • 2008 British Academy Çocuk Ödülleri En İyi Film Ödülü
  • 2008 British Academy Çocuk Ödülleri En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Asa Butterfield)
  • 2008 British Academy Çocuk Ödülleri En İyi Senaryo Ödülü
  • 2008 Goya Ödülleri En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü
  • 2008 Uluslararası İstanbul Film Festivali En İyi Film Ödülü

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi