corazon ne demek

Corazon

Corazon, İspanyolca’da “kalp” anlamına gelen bir kelimedir. Aynı zamanda, Filipinler’in 11. devlet başkanı olan Corazon Aquino’nun adıdır. Aquino, 1986’dan 1992’ye kadar Filipinler’in devlet başkanlığı görevini yürütmüştür.

Corazon Aquino, 25 Ocak 1933’te Manila’da doğdu. Babası Benigno Aquino Sr., Filipinler’in eski senatörü ve annesi Aurora Aquino, Filipinler’in eski başbakanıydı. Aquino, Filipinler Üniversitesi’nde hukuk okudu ve 1954 yılında mezun oldu.

Aquino, 1955 yılında Benigno Aquino Jr. ile evlendi. Aquino Jr., Filipinler’in eski senatörü ve muhalefet lideriydi. Aquino Jr., 1983 yılında Ferdinand Marcos tarafından öldürüldü.

Aquino Jr.’un öldürülmesinden sonra, Aquino muhalefetin lideri oldu. 1986 yılında, Marcos’un devrildiği Halk Gücü Devrimi’ni yönetti. Aquino, 25 Şubat 1986’da Filipinler’in devlet başkanı oldu.

Aquino, devlet başkanlığı döneminde birçok önemli reform gerçekleştirdi. Bunlar arasında, yeni bir anayasa kabul edilmesi, özgür ve adil seçimler yapılması ve yolsuzlukla mücadele edilmesi yer almaktadır. Aquino, aynı zamanda, Filipinler’in ekonomisini canlandırmak için birçok önlem aldı.

Aquino, 30 Haziran 1992’de devlet başkanlığı görevinden ayrıldı. Yerine Fidel Ramos geçti. Aquino, 1 Ağustos 2009’da Manila’da öldü.

Corazon Aquino ile İlgili Faydalı Siteler

Corazon Aquino ile İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi