cyprus ne demek

Kıbrıs

Kıbrıs, Akdeniz’in üçüncü büyük adasıdır. Türkiye’nin güneyinde, Suriye ve Lübnan’ın batısında yer almaktadır. Adanın yüzölçümü 9.251 kilometrekaredir. Nüfusu ise yaklaşık 1,2 milyon kişidir.

Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’dır. Adanın diğer önemli şehirleri arasında Limasol, Larnaka, Baf ve Mağusa yer almaktadır.

Kıbrıs’ın iklimi Akdeniz iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Adanın ortalama sıcaklığı 19 santigrat derecedir.

Kıbrıs’ın ekonomisi turizm, tarım ve sanayiye dayanmaktadır. Adanın en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, pamuk ve narenciyedir. Sanayi sektöründe ise tekstil, gıda ve kimya ürünleri üretilmektedir.

Kıbrıs’ın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Adada ilk yerleşimlerin MÖ 10.000 yıllarında başladığı düşünülmektedir. Kıbrıs, MÖ 16. yüzyılda Mısır’ın egemenliğine girmiştir. Daha sonra sırasıyla Asurlular, Persler, Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Haçlılar ve Venedikliler tarafından yönetilmiştir. 1571 yılında Kıbrıs, Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra Kıbrıs, İngiliz yönetimine geçmiştir. 1960 yılında Kıbrıs bağımsızlığını kazanmıştır.

Kıbrıs, 1974 yılında ikiye bölünmüştür. Adanın kuzey kısmı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, güney kısmı ise Kıbrıs Cumhuriyeti olarak adlandırılmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, sadece Türkiye tarafından tanınmaktadır. Kıbrıs Cumhuriyeti ise Birleşmiş Milletler tarafından tanınmaktadır.

Kıbrıs, çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Adada Türkler, Rumlar, Ermeniler, Maronitler ve Latinler yaşamaktadır. Kıbrıs’ın resmi dilleri Türkçe, Rumca ve İngilizce’dir.

Kıbrıs, doğal güzellikleriyle ünlü bir adadır. Adada birçok plaj, orman ve dağ bulunmaktadır. Kıbrıs’ın en önemli turistik yerleri arasında Girne Kalesi, Bellapais Manastırı, St. Hilarion Kalesi, Kolossi Kalesi ve Salamis Antik Kenti yer almaktadır.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi