derece ne demek ingilizce

Derece

Derece, bir açının veya sıcaklığın ölçüsüdür. Açılar için derece, bir dairenin 360 eşit bölümünden biridir. Sıcaklık için derece, bir sıcaklık ölçeğindeki bir birimdir.

Açılar için derece

Bir açının derecesi, açının merkezinden geçen ve açıyı ikiye bölen ışının, açının köşesinden geçen ve açının diğer iki kenarına dik olan ışına göre yaptığı açıdır. Bir açının derecesi, 0° ile 360° arasında bir değer alabilir.

Sıcaklık için derece

Sıcaklık için derece, bir sıcaklık ölçeğindeki bir birimdir. Sıcaklık ölçekleri, sıcaklığın farklı değerlerini temsil etmek için kullanılan sayısal sistemlerdir. En yaygın sıcaklık ölçekleri, Celsius ölçeği, Fahrenheit ölçeği ve Kelvin ölçeğidir.

Celsius ölçeği

Celsius ölçeği, İsveçli gökbilimci Anders Celsius tarafından 1742 yılında geliştirilen bir sıcaklık ölçeğidir. Celsius ölçeğinde, suyun donma noktası 0°C, kaynama noktası ise 100°C olarak tanımlanmıştır.

Fahrenheit ölçeği

Fahrenheit ölçeği, Alman fizikçi Daniel Gabriel Fahrenheit tarafından 1724 yılında geliştirilen bir sıcaklık ölçeğidir. Fahrenheit ölçeğinde, suyun donma noktası 32°F, kaynama noktası ise 212°F olarak tanımlanmıştır.

Kelvin ölçeği

Kelvin ölçeği, İngiliz fizikçi William Thomson, 1. Baron Kelvin tarafından 1848 yılında geliştirilen bir sıcaklık ölçeğidir. Kelvin ölçeği, mutlak sıcaklık ölçeği olarak da bilinir. Kelvin ölçeğinde, mutlak sıfır noktası 0 K olarak tanımlanmıştır. Mutlak sıfır noktası, bir maddenin tüm moleküllerinin hareketinin durduğu sıcaklıktır.

Derece ile ilgili faydalı siteler ve dosyalar


Yayımlandı

kategorisi