dünyanın yeni 7 harikası ingilizce anlatım

Dünyanın Yeni 7 Harikası

Dünyanın Yeni 7 Harikası, 2007 yılında New7Wonders Vakfı tarafından düzenlenen bir yarışma sonucu seçilen yedi yapıdır. Yarışma, dünyanın dört bir yanından 200’den fazla aday arasından yapılmıştır. Seçilen yapılar, mimari güzellikleri, tarihi önemleri ve kültürel değerleri ile öne çıkan yapılardır.

1. Çin Seddi, Çin

Çin Seddi, Çin’in kuzey sınırında bulunan bir savunma duvarıdır. Duvar, MÖ 7. yüzyılda inşa edilmeye başlanmış ve MS 16. yüzyıla kadar inşaatı devam etmiştir. Duvarın toplam uzunluğu 21.196 kilometredir ve dünyanın en uzun insan yapımı yapısıdır. Çin Seddi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

2. Petra, Ürdün

Petra, Ürdün’ün güneyinde bulunan bir antik şehirdir. Şehir, MÖ 312 yılında Nabatiler tarafından kurulmuştur. Petra, kayalara oyulmuş tapınakları, mezarları ve tiyatroları ile ünlüdür. Şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

3. Tac Mahal, Hindistan

Tac Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde bulunan bir türbedir. Türbe, 1632 yılında Babür İmparatoru Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal için yaptırılmıştır. Tac Mahal, beyaz mermerden yapılmış ve üzerinde çeşitli çiçek motifleri bulunmaktadır. Türbe, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

4. Chichen Itza, Meksika

Chichen Itza, Meksika’nın Yucatán Yarımadası’nda bulunan bir Maya şehridir. Şehir, MS 600 yılında kurulmuştur ve 1200 yılına kadar önemli bir merkez olmuştur. Chichen Itza, Kukulkan Piramidi, Savaşçı Tapınağı ve Gözlemevi gibi önemli yapıları ile ünlüdür. Şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

5. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru’nun Cusco Bölgesi’nde bulunan bir İnka şehridir. Şehir, MS 1450 yılında İnka İmparatoru Pachacuti tarafından yaptırılmıştır. Machu Picchu, dağların arasında bulunan ve teraslı tarlalarla çevrili bir şehirdir. Şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

6. Rio de Janeiro Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya

Rio de Janeiro Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde bulunan bir heykeldir. Heykel, 1931 yılında Fransız heykeltıraş Paul Landowski tarafından yapılmıştır. Heykel, 38 metre yüksekliğindedir ve dünyanın en büyük Art Deco heykelidir. Heykel, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

7. Colosseum, İtalya

Colosseum, İtalya’nın Roma şehrinde bulunan bir amfitiyatrodur. Amfitiyatro, MS 72 yılında İmparator Vespasian tarafından yaptırılmıştır. Colosseum, 50.000 kişilik kapasiteye sahipti ve gladyatör dövüşleri, hayvan avları ve diğer gösteriler için kullanılıyordu. Amfitiyatro, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi