ecevit ne demek

Ecevit

Ecevit, Türkçede “iyi haber” veya “müjde” anlamına gelen bir isimdir. Aynı zamanda, Türkiye’nin eski başbakanlarından biri olan Bülent Ecevit’in soyadıdır.

Bülent Ecevit

Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1957 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) katıldı. 1961 yılında milletvekili seçildi. 1972 yılında CHP Genel Başkanı oldu. 1974 yılında Başbakan oldu. 1977 yılında yapılan seçimlerde CHP birinci parti oldu, ancak hükümeti kuramadı. 1978 yılında yapılan seçimlerde CHP yine birinci parti oldu ve Ecevit hükümeti kurdu. 1979 yılında yapılan seçimlerde CHP ikinci parti oldu ve Ecevit hükümeti düştü. 1980 yılında yapılan askeri darbe sonrasında Ecevit tutuklandı. 1982 yılında serbest bırakıldı. 1987 yılında CHP Genel Başkanı oldu. 1991 yılında yapılan seçimlerde CHP birinci parti oldu ve Ecevit hükümeti kurdu. 1993 yılında yapılan seçimlerde CHP ikinci parti oldu ve Ecevit hükümeti düştü. 1997 yılında yapılan seçimlerde CHP birinci parti oldu ve Ecevit hükümeti kurdu. 1999 yılında yapılan seçimlerde CHP ikinci parti oldu ve Ecevit hükümeti düştü. Ecevit, 5 Kasım 2006’da Ankara’da öldü.

Ecevit’in Siyasi Görüşleri

Ecevit, sosyal demokrat bir siyasetçiydi. Sosyal adalet, eşitlik ve özgürlük ilkelerine inanıyordu. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması gerektiğini savunuyordu.

Ecevit’in Başarıları

Ecevit, Türkiye’nin en önemli siyasetçilerinden biriydi. Başbakanlığı döneminde, Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattı ve Kıbrıs’ta Türklerin haklarını savundu. Ayrıca, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunu yaptı.

Ecevit’in Eleştirileri

Ecevit, bazı kesim tarafından eleştirildi. Eleştirilen konular arasında, Kıbrıs Barış Harekatı’nın başlatılması, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunun yapılması ve ekonomik politikaları yer alıyordu.

Ecevit Hakkında Faydalı Siteler

Ecevit Hakkında İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi