ekstremite ne demek

Ekstremite

Ekstremite, vücudun gövdeye bağlı olan ve hareket etmesini sağlayan uzantılarıdır. Ekstremiteler, üst ekstremiteler ve alt ekstremiteler olmak üzere ikiye ayrılır. Üst ekstremiteler, kollar ve ellerdir. Alt ekstremiteler ise, bacaklar ve ayaklardır.

Üst Ekstremiteler

Üst ekstremiteler, omuz eklemi, dirsek eklemi ve el bileği eklemi olmak üzere üç eklemden oluşur. Omuz eklemi, kolun gövdeye bağlandığı eklemdir. Dirsek eklemi, kolun ön kısmında bulunan eklemdir. El bileği eklemi ise, elin kola bağlandığı eklemdir.

Üst ekstremiteler, çeşitli hareketler yapmamızı sağlar. Bu hareketler arasında, kolumuzu kaldırma, indirme, öne ve arkaya hareket ettirme, dirseğimizi bükme ve açma, el bileğimizi döndürme ve parmaklarımızı hareket ettirme yer alır.

Alt Ekstremiteler

Alt ekstremiteler, kalça eklemi, diz eklemi ve ayak bileği eklemi olmak üzere üç eklemden oluşur. Kalça eklemi, bacağın gövdeye bağlandığı eklemdir. Diz eklemi, bacağın ön kısmında bulunan eklemdir. Ayak bileği eklemi ise, ayağın bacağa bağlandığı eklemdir.

Alt ekstremiteler, çeşitli hareketler yapmamızı sağlar. Bu hareketler arasında, bacağımızı kaldırma, indirme, öne ve arkaya hareket ettirme, dizimizi bükme ve açma, ayak bileğimizi döndürme ve ayak parmaklarımızı hareket ettirme yer alır.

Ekstremitelerin Önemi

Ekstremiteler, günlük yaşam aktivitelerimizi yerine getirmemiz için çok önemlidir. Ekstremitelerimiz olmadan, yürüyemez, koşamaz, yemek yiyemez, giyinip soyunamaz ve diğer birçok aktiviteyi gerçekleştiremezdik.

Ekstremite Sağlığı

Ekstremite sağlığı, genel sağlığımız için çok önemlidir. Ekstremitelerimizde meydana gelen herhangi bir sorun, günlük yaşam aktivitelerimizi etkileyebilir ve hatta hayatımızı tehlikeye atabilir.

Ekstremite sağlığını korumak için yapılabilecekler şunlardır:

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Sağlıklı bir diyet yapmak
  • Sigara ve alkolden uzak durmak
  • Ekstremitelerimizi yaralanmalardan korumak
  • Ekstremitelerimizde herhangi bir sorun fark ettiğimizde doktora başvurmak

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi