enderun ne demek

Enderun

Enderun, Osmanlı İmparatorluğu’nda padişahın özel hizmetinde bulunan ve sarayda eğitim gören gençlerin yetiştirildiği bir eğitim kurumuydu. Enderun’da eğitim gören gençlere “iç oğlanları” veya “enderunlu” denirdi.

Enderun, 15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmed tarafından kuruldu. Enderun’un amacı, padişaha sadık ve yetenekli hizmetkarlar yetiştirmekti. Enderun’da eğitim gören gençler, sarayda çeşitli görevlerde çalışırlardı. Bu görevler arasında, padişahın hizmetinde bulunmak, sarayın idari işlerini yürütmek, elçilik görevlerinde bulunmak ve orduda görev yapmak yer alırdı.

Enderun’da eğitim, çok sıkı bir disiplin altında yürütülürdü. Gençler, sabah erkenden kalkar ve gece geç saatlere kadar ders çalışırlardı. Dersler arasında, edebiyat, tarih, coğrafya, matematik, astronomi ve felsefe yer alırdı. Gençler ayrıca, at binme, kılıç kullanma ve ok atma gibi askeri eğitimler de alırlardı.

Enderun’da eğitim gören gençler, çok iyi bir eğitim alırlardı. Bu sayede, sarayda ve devlet yönetiminde önemli görevlere gelirlerdi. Enderun’dan yetişenler arasında, vezirler, sadrazamlar, kaptan-ı deryalar ve padişahlar yer almaktadır.

Enderun, 19. yüzyılın ortalarında kapatıldı. Enderun’un kapatılmasının nedenleri arasında, Batı’dan gelen yeni eğitim anlayışının etkisi ve sarayın giderek zayıflaması yer almaktadır.

Enderun ile ilgili faydalı siteler:

Enderun ile ilgili faydalı dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi