endonezya ingilizce

Endonezya

Endonezya, Güneydoğu Asya’da bulunan bir ada ülkesidir. Dünyanın en büyük takımadalarından biri olan Endonezya, 17.000’den fazla adadan oluşmaktadır. Ülkenin başkenti Cakarta’dır. Endonezya, dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesidir. Nüfusunun yaklaşık 270 milyon olduğu tahmin edilmektedir.

Tarih

Endonezya’nın tarihi, MÖ 2000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Ülkenin ilk yerleşimcileri, Güneydoğu Asya’dan gelen göçebelerdi. Daha sonra, Hindistan ve Çin’den gelen tüccarlar ve misyonerler Endonezya’ya yerleşmeye başladılar. 16. yüzyılda, Portekizliler ve Hollandalılar Endonezya’ya geldiler ve ülkeyi sömürgeleştirdiler. Hollanda, 1942 yılına kadar Endonezya’yı yönetti. 1945 yılında, Endonezya bağımsızlığını ilan etti.

Coğrafya

Endonezya, dünyanın en büyük takımadalarından biridir. Ülke, 17.000’den fazla adadan oluşmaktadır. Endonezya’nın en büyük adaları Java, Sumatra, Kalimantan, Sulawesi ve Papua’dır. Ülkenin başkenti Cakarta, Java adasında yer almaktadır. Endonezya, tropikal bir iklime sahiptir. Ülkenin ortalama sıcaklığı 25 santigrat derecedir. Endonezya’da yağış miktarı oldukça fazladır. Ülkenin bazı bölgelerinde yılda 3.000 milimetre yağış düşmektedir.

Ekonomi

Endonezya, Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomilerinden biridir. Ülkenin ekonomisi, tarım, sanayi ve turizm sektörlerine dayanmaktadır. Endonezya, dünyanın en büyük pirinç üreticilerinden biridir. Ülkede ayrıca, kauçuk, palmiye yağı ve çay gibi tarım ürünleri de yetiştirilmektedir. Endonezya’nın sanayi sektörü de oldukça gelişmiştir. Ülkede, tekstil, otomotiv ve elektronik eşya gibi ürünler üretilmektedir. Endonezya, dünyanın en popüler turistik destinasyonlarından biridir. Ülkenin doğal güzellikleri ve kültürel zenginliği, her yıl milyonlarca turisti Endonezya’ya çekmektedir.

Kültür

Endonezya, çok kültürlü bir ülkedir. Ülkede, farklı etnik gruplar ve dinler bulunmaktadır. Endonezya’nın resmi dili Bahasa Indonesia’dır. Ancak, ülkede birçok farklı dil ve lehçe de konuşulmaktadır. Endonezya’nın en büyük dini İslam’dır. Ancak, ülkede Hristiyanlık, Budizm ve Hinduizm gibi diğer dinler de bulunmaktadır. Endonezya’nın kültürü, Hint, Çin ve Avrupa kültürlerinin etkisi altında şekillenmiştir. Ülkenin geleneksel müziği, dansı ve tiyatrosu oldukça zengindir.

Siyaset

Endonezya, cumhuriyetle yönetilen bir ülkedir. Ülkenin başkanı, halk tarafından seçilir. Başkan, aynı zamanda hükümetin başıdır. Endonezya’nın parlamentosu, Halk Temsilciler Meclisi’dir. Meclis, halk tarafından seçilen üyelerden oluşmaktadır.

Dış İlişkiler

Endonezya, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası örgütlerin üyesidir. Ülke, Çin, Japonya ve ABD gibi ülkelerle yakın ilişkiler kurmuştur.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi