gprs nedir

GPRS Nedir?

GPRS (General Packet Radio Service), 2G mobil ağlarında kullanılan bir veri aktarım teknolojisidir. GSM (Global System for Mobile Communications) ağlarının bir parçasıdır ve 1997 yılında piyasaya sürülmüştür. GPRS, devre anahtarlı ağlarda kullanılan devre anahtarlı veri (CSD) hizmetinden daha yüksek veri hızları ve daha iyi bağlantı kalitesi sunar.

GPRS, paket anahtarlı bir ağdır. Bu, verilerin küçük paketlere bölündüğü ve ayrı ayrı yönlendirildiği anlamına gelir. Bu, devre anahtarlı ağlarda kullanılan devre anahtarlı veri (CSD) hizmetinden daha verimlidir. CSD’de, veriler sürekli bir bağlantı üzerinden gönderilir ve bu bağlantı, veri gönderilmediğinde bile açık kalır. Bu, bant genişliğini boşa harcar ve bağlantı kalitesini düşürebilir.

GPRS, CSD’den daha yüksek veri hızları sunar. GPRS’de teorik maksimum veri hızı 115 kbps’dir. Ancak, gerçekte elde edilen veri hızları genellikle daha düşüktür. GPRS’de bağlantı kalitesi de CSD’den daha iyidir. GPRS, paket anahtarlı bir ağ olduğu için, veriler küçük paketlere bölündüğü ve ayrı ayrı yönlendirildiği için, bağlantı kesilmeleri daha az sıklıkla meydana gelir.

GPRS, çeşitli uygulamalar için kullanılabilir. Bunlar arasında şunlar yer alır:

  • İnternet erişimi
  • E-posta
  • Kısa mesajlaşma (SMS)
  • Multimedya mesajlaşma (MMS)
  • Mobil oyunlar
  • Mobil bankacılık
  • Mobil ticaret

GPRS, 2G mobil ağlarında kullanılan bir veri aktarım teknolojisidir. GSM ağlarının bir parçasıdır ve 1997 yılında piyasaya sürülmüştür. GPRS, devre anahtarlı ağlarda kullanılan devre anahtarlı veri (CSD) hizmetinden daha yüksek veri hızları ve daha iyi bağlantı kalitesi sunar. GPRS, çeşitli uygulamalar için kullanılabilir. Bunlar arasında şunlar yer alır: İnternet erişimi, e-posta, kısa mesajlaşma (SMS), multimedya mesajlaşma (MMS), mobil oyunlar, mobil bankacılık ve mobil ticaret.

GPRS ile İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi