gülleci bulamacı nedir

Gülleci Bulamacı: Bir Türk Halk Hikâyesi

Gülleci Bulamacı, Türk halk edebiyatının en sevilen masallarından biridir. Bu masal, bir güllücünün başına gelen komik olayları anlatmaktadır.

Masalın Konusu

Bir zamanlar, bir güllücü varmış. Bu güllücü, her gün sabah erkenden kalkar ve güllerini satmaya gidermiş. Bir gün, güllücü yine sabah erkenden kalkmış ve güllerini satmaya gitmiş. Ancak, o gün güllerini satamamış. Akşam olmuş, güllücü eve dönmüş. Eve döndüğünde, karısı ona “Bugün neden güllerini satamadın?” diye sormuş. Güllücü de “Bugün çok garip bir şey oldu. Bir adam geldi ve bana ‘Bu güllerin hepsini satın alacağım’ dedi. Ben de çok sevindim ve güllerimi ona sattım. Ancak, adam gülleri aldıktan sonra bana hiç para vermedi ve kaçtı” demiş.

Karısı “Aman ne kadar kötü bir adammış!” demiş. Güllücü de “Evet, çok kötü bir adamdı” demiş.

Ertesi gün, güllücü yine sabah erkenden kalkmış ve güllerini satmaya gitmiş. Bu sefer, güllerini satmayı başarmış. Akşam olmuş, güllücü eve dönmüş. Eve döndüğünde, karısı ona “Bugün güllerini sattın mı?” diye sormuş. Güllücü de “Evet, sattım” demiş. Karısı “Ne kadar para kazandın?” diye sormuş. Güllücü de “Çok para kazandım” demiş.

Karısı “Ne kadar kazandın?” diye tekrar sormuş. Güllücü de “Bin altın kazandım” demiş. Karısı “Aman ne kadar çok para!” demiş. Güllücü de “Evet, çok para” demiş.

Güllücü, kazandığı parayla bir ev satın almış. Bu ev, çok güzel bir evmiş. Güllücü ve karısı, bu evde mutlu mesut yaşamışlar.

Masalın Öğretisi

Gülleci Bulamacı masalı, bize dürüst olmanın ve kimseye güvenmemenin önemini öğretmektedir. Ayrıca, bu masal bize çalışmanın ve kazancımızı doğru şekilde kullanmanın önemini de öğretmektedir.


Yayımlandı

kategorisi