güneş sistemi ingilizce

Güneş Sistemi

Güneş Sistemi, Güneş, sekiz gezegen, cüce gezegenler, asteroitler, kuyrukluyıldızlar ve meteoroidlerden oluşan yerçekimiyle bağlı bir sistemdir. Güneş Sistemi, Samanyolu galaksisinin Orion Kolu’nda yer almaktadır. Güneş Sistemi’nin merkezi Güneş’tir. Güneş, bir yıldızdır ve Güneş Sistemi’ndeki tüm kütleyi oluşturur. Güneş’in etrafında sekiz gezegen dönmektedir. Bu gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Güneş Sistemi’nde ayrıca cüce gezegenler, asteroitler, kuyrukluyıldızlar ve meteoroidler bulunmaktadır.

Güneş

Güneş, Güneş Sistemi’nin merkezinde bulunan bir yıldızdır. Güneş, bir G2V tipi ana dizi yıldızıdır. Güneş’in kütlesi, Dünya’nın kütlesinin yaklaşık 330.000 katıdır. Güneş’in çapı, Dünya’nın çapının yaklaşık 109 katıdır. Güneş’in yüzey sıcaklığı yaklaşık 5.778 K’dir. Güneş’in çekirdeğinde, hidrojen atomları helyum atomlarına dönüşmektedir. Bu süreçte büyük miktarda enerji açığa çıkmaktadır. Bu enerji, Güneş’in parlamasına neden olmaktadır.

Gezegenler

Güneş Sistemi’nde sekiz gezegen bulunmaktadır. Bu gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Gezegenler, Güneş’in etrafında dönmektedirler. Gezegenlerin dönüş yönü, saat yönünün tersinedir. Gezegenlerin dönüş süreleri, gezegenin Güneş’e olan uzaklığına göre değişmektedir. Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür, Güneş’in etrafında bir turunu yaklaşık 88 günde tamamlamaktadır. Güneş’e en uzak gezegen olan Neptün ise, Güneş’in etrafında bir turunu yaklaşık 165 yılda tamamlamaktadır.

Cüce Gezegenler

Cüce gezegenler, gezegen benzeri cisimlerdir. Ancak, gezegenlerden daha küçük ve daha az kütlelidirler. Cüce gezegenler, Güneş’in etrafında dönmektedirler. Ancak, gezegenlerin aksine, kendi uyduları yoktur. Güneş Sistemi’nde beş cüce gezegen bulunmaktadır. Bunlar, Ceres, Plüton, Eris, Haumea ve Makemake’dir.

Asteroitler

Asteroitler, küçük gezegen benzeri cisimlerdir. Asteroitlerin çoğu, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunmaktadır. Asteroit kuşağında yaklaşık 2 milyon asteroit bulunmaktadır. Asteroitlerin çapları birkaç metreden birkaç yüz kilometreye kadar değişmektedir.

Kuyrukluyıldızlar

Kuyrukluyıldızlar, buz ve tozdan oluşan gök cisimleridir. Kuyrukluyıldızların uzun kuyrukları vardır. Kuyrukluyıldızlar, Güneş’e yaklaştıkça kuyrukları uzamaktadır. Güneş Sistemi’nde çok sayıda kuyrukluyıldız bulunmaktadır. Ancak, bunların çoğu çok uzakta olduğu için çıplak gözle görülemez.

Meteoroidler

Meteoroidler, küçük kaya veya metal parçalarıdır. Meteoroidler, Güneş Sistemi’nde çok sayıda bulunmaktadır. Meteoroidler, Dünya’nın atmosferine girdiğinde meteor olarak adlandırılırlar. Meteorlar, genellikle gece gökyüzünde görülebilir.

Güneş Sistemi’nin Oluşumu

Güneş Sistemi, yaklaşık 4,6 milyar yıl önce oluşmuştur. Güneş Sistemi’nin oluşumu, bir gaz ve toz bulutunun çökmesiyle başlamıştır. Bu bulut, Güneş’i ve gezegenleri oluşturmuştur. Güneş Sistemi’nin oluşumu, hala tam olarak anlaşılmamıştır. Ancak, bilim insanları, Güneş Sistemi’nin oluşumu hakkında birçok teori geliştirmişlerdir.

Güneş Sistemi’nin Geleceği

Güneş Sistemi’nin geleceği, Güneş’in geleceğine bağlıdır. Güneş, yaklaşık 5 milyar yıl sonra kırmızı bir deve dönüşecektir. Kırmızı dev, Güneş Sistemi’nin iç gezegenlerini yutacaktır. Güneş, daha sonra bir beyaz cüceye dönüşecektir. Beyaz cüce, Güneş Sistemi’nin dış gezegenlerini etkilemeyecektir.

Faydalı Siteler


Yayımlandı

kategorisi