haşr suresi oku arapça

Haşr Suresi

Haşr suresi, Kur’an-ı Kerim’in 59. suresidir. 24 ayetten oluşur ve Medine’de nazil olmuştur. Sure, adını 2. ayette geçen “haşr” kelimesinden almıştır. Haşr, toplamak, bir araya getirmek anlamına gelir. Sure, Allah’ın kudretini, peygamberlerin görevlerini ve müminlerin sorumluluklarını anlatmaktadır.

Surenin Konusu

Haşr suresi, Allah’ın kudretini ve peygamberlerin görevlerini anlatmakla başlar. Surede, Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı, her şeyi bir ölçüye göre düzenlediği ve her şeyin O’nun kontrolünde olduğu belirtilir. Peygamberlerin ise, Allah’ın mesajlarını insanlara iletmek ve onları doğru yola çağırmakla görevli oldukları vurgulanır.

Surede, müminlerin sorumlulukları da anlatılır. Müminlerin, Allah’a ve peygamberlerine iman etmeleri, namaz kılmaları, zekat vermeleri ve iyilik yapmaları gerektiği belirtilir. Ayrıca, müminlerin birbirlerine karşı yardımlaşmaları ve dayanışma içinde olmaları gerektiği vurgulanır.

Sureden Ayetler

  • “Gökleri ve yeri yaratan, karanlıkları ve aydınlığı var eden Allah’tır. Sonra inkârcılar, Rablerine eş koşuyorlar.” (59:24)
  • “Andolsun ki, Biz peygamberlerimizi açık delillerle gönderdik ve onlarla birlikte Kitap ve mizan indirdik ki, insanlar adaleti ayakta tutsunlar.” (59:25)
  • “Allah’a ve peygamberlerine iman edenler, Allah’tan korkanlar ve iyilik yapanlar var ya, işte onlar için büyük bir ecir vardır.” (59:9)
  • “Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki, esirgenesiniz.” (59:10)

Sureyle İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi