hucurat suresi oku arapça

Hucurat Suresi

Hucurat suresi, Kur’an-ı Kerim’in 49. suresidir. 18 ayetten oluşur ve Medine’de nazil olmuştur. Sure, adını 4. ayette geçen “hucurat” kelimesinden almıştır. Hucurat, gizli konuşma, fısıltı anlamına gelir. Sure, müminlerin birbirleriyle olan ilişkilerine dair hükümler içerir.

Konusu

Hucurat suresi, müminlerin birbirleriyle olan ilişkilerine dair hükümler içerir. Surede, müminlerin birbirlerine karşı saygılı ve dürüst olmaları, birbirlerinin ayıplarını örtmeleri, birbirlerine karşı kin ve nefret beslememeleri, birbirlerine karşı yardımlaşmaları ve birbirlerine karşı dua etmeleri emredilir. Ayrıca, surede müminlerin peygamberlere itaat etmeleri, peygamberlerin sözlerini dinlemeleri ve peygamberlerin emirlerine uymaları emredilir.

Ayetler

Hucurat suresinin ilk ayetleri şöyledir:

  1. Ey iman edenler! Allah’ın ve Resulünün önüne geçmeyin. Allah’tan ve Resulünden korkun. Çünkü Allah işitendir, bilendir.
  2. Ey iman edenler! Seslerinizi Peygamberin sesinin üstüne yükseltmeyin ve ona bağırdığınız gibi birbirinize bağırmayın. Yoksa siz farkına varmadan amelleriniz boşa gider.
  3. Peygamberin huzurunda seslerini kısanlar, Allah’ın kalplerini takva ile imtihan ettiği kimselerdir. Onlar için bir bağışlanma ve büyük bir mükafat vardır.
  4. Peygamberin odalarının dışından ona seslenenler, gerçekten düşünmüyorlar.
  5. Eğer onlar, sen odandan çıkıncaya kadar bekleselerdi, elbette bu onlar için daha iyi olurdu. Allah, gafur ve rahimdir.

Konuyla Alakalı Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi