ilhan ne demek

İlhan

İlhan, Türkçede “il” ve “han” kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bir isimdir. “İl” kelimesi “ülke, bölge” anlamına gelirken, “han” kelimesi “hükümdar, yönetici” anlamına gelir. Bu nedenle, İlhan kelimesi “ülke yöneticisi, hükümdar” anlamına gelir.

İlhan unvanı, ilk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu’nda kullanılmıştır. Moğol İmparatorluğu’nun kurucusu Cengiz Han, 1206 yılında kendisine “İlhan” unvanını vermiştir. Cengiz Han’ın ölümünden sonra, Moğol İmparatorluğu dört ayrı hanlığa bölünmüştür. Bu hanlıklardan biri de İlhanlılar Hanlığı’dır. İlhanlılar Hanlığı, 1256 yılında Hülagü Han tarafından kurulmuştur. Hülagü Han, Cengiz Han’ın torunudur. İlhanlılar Hanlığı, 1335 yılında yıkılmıştır.

İlhan unvanı, Moğol İmparatorluğu’ndan sonra da kullanılmaya devam etmiştir. 14. yüzyılda, Anadolu’da kurulan Beylikler Beyliği’nin hükümdarlarına da İlhan unvanı verilmiştir. Beylikler Beyliği, 1461 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır.

İlhan unvanı, günümüzde de kullanılmaktadır. Bazı ülkelerde, devlet başkanlarına İlhan unvanı verilmektedir. Örneğin, Kazakistan’ın devlet başkanına İlhan unvanı verilmektedir.

İlhanlarla İlgili Faydalı Siteler

İlhanlarla İlgili Faydalı Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi