islanda

İslanda: İngilizce ve Türkçe Anlamı

İslanda, Kuzey Atlantik Okyanusu’nda bulunan bir ada ülkesidir. Ülkenin başkenti Reykjavik’tir. İslanda, 103.000 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve nüfusu yaklaşık 360.000’dir.

İslanda, dünyanın en büyük adalarından biridir. Ülkenin kıyı şeridi yaklaşık 4.970 kilometredir. İslanda’nın iç kesimlerinde birçok dağ, buzul ve volkan bulunmaktadır. Ülkenin en yüksek dağı Hvannadalshnúkur’dur. Hvannadalshnúkur, 2.110 metre yüksekliğindedir.

İslanda’nın iklimi ılıman ve okyanusal bir iklimdir. Ülkenin ortalama sıcaklığı 5 santigrat derecedir. İslanda’da yaz aylarında sıcaklık 15 santigrat dereceye kadar yükselebilirken, kış aylarında sıcaklık -10 santigrat dereceye kadar düşebilir.

İslanda’nın ekonomisi balıkçılık, turizm ve enerji sektörlerine dayanmaktadır. Ülkenin en önemli ihracat ürünleri balık ve balık ürünleri, alüminyum ve enerjidir. İslanda, dünyanın en büyük balık ihracatçılarından biridir.

İslanda, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biridir. Ülkenin eğitim ve sağlık sistemi çok gelişmiştir. İslanda’nın yaşam standardı çok yüksektir.

İslanda’nın Tarihi

İslanda’nın tarihi, 9. yüzyılda Vikinglerin adaya yerleşmesiyle başlar. Vikingler, İslanda’da bir dizi yerleşim yeri kurdular. 1000 yılında İslanda, Hristiyanlığı kabul etti. 1262 yılında İslanda, Norveç’in egemenliği altına girdi. 1380 yılında Norveç, Danimarka ile birleşti ve İslanda da Danimarka’nın egemenliği altına girdi.

1918 yılında İslanda, Danimarka’dan bağımsızlığını kazandı. İslanda, 1944 yılında cumhuriyet ilan etti. İslanda, 1949 yılında NATO’ya üye oldu.

İslanda’nın Kültürü

İslanda’nın kültürü, Viking kültüründen ve Hristiyan kültüründen etkilenmiştir. İslanda’nın resmi dili İzlandacadır. İzlandaca, İskandinav dillerinin bir koludur. İslanda’nın edebiyatı çok gelişmiştir. İslanda’nın en ünlü yazarları arasında Halldór Laxness ve Jón Kalman Stefánsson yer almaktadır.

İslanda’nın müziği de çok gelişmiştir. İslanda’nın en ünlü müzisyenleri arasında Björk ve Sigur Rós yer almaktadır.

İslanda’nın Mutfağı

İslanda’nın mutfağı, balık ve et yemeklerine dayanmaktadır. İslanda’nın en ünlü yemekleri arasında hakarl, skyr ve kleinur yer almaktadır. Hakarl, fermente köpekbalığı etidir. Skyr, yoğurda benzer bir süt ürünüdür. Kleinur, kızarmış hamur tatlısıdır.

İslanda’nın Gezilecek Yerleri

İslanda’nın birçok gezilecek yeri bulunmaktadır. İslanda’nın en ünlü turistik yerleri arasında Geysir, Gullfoss Şelalesi ve Thingvellir Ulusal Parkı yer almaktadır. Geysir, dünyanın en ünlü gayzerlerinden biridir. Gullfoss Şelalesi, Avrupa’nın en büyük şelalelerinden biridir. Thingvellir Ulusal Parkı, İslanda’nın ilk parlamentosu olan Althing’in kurulduğu yerdir.

İslanda’ya Nasıl Gidilir?

İslanda’ya ulaşım, uçakla veya feribotla sağlanmaktadır. İslanda’nın başkenti Reykjavik’e birçok ülkeden direkt uçuş bulunmaktadır. İslanda’ya feribotla ulaşım ise Danimarka ve Norveç’ten sağlanmaktadır.


Yayımlandı

kategorisi