israfil ne demek

İsrafil (a.s.)

İsrafil (a.s.), İslam dininde kıyamet günü sûru üfleyecek olan melektir. İsrafil (a.s.)’in adı Kur’an-ı Kerim’de üç yerde geçmektedir. Bunlar:

  • Yasin Suresi 68. ayet: “Sûr’a üfürüldüğü gün, işte o gün çok zorlu bir gündür.”
  • Saffat Suresi 10. ayet: “Sûr’a üfürüldüğü gün, işte o gün çok korkunç bir gündür.”
  • Müzzemmil Suresi 18. ayet: “Sûr’a üfürüldüğü gün, işte o gün çok uzun bir gündür.”

İsrafil (a.s.)’in sûru üflemesiyle birlikte kıyamet kopacak ve insanlar hesap vermek üzere Allah’ın huzuruna çıkacaktır. İsrafil (a.s.)’in sûru üflemesiyle ilgili olarak birçok hadis de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Buhari ve Müslim’in rivayet ettiği bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İsrafil (a.s.) sûra üfleyecek ve herkes ölecektir. Sonra tekrar sûra üfleyecek ve herkes dirilecektir.”
  • Tirmizi ve İbn-i Mace’nin rivayet ettiği bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İsrafil (a.s.) sûra üfleyecek ve herkesin kulağı sağır olacak, gözü kör olacak ve dili lal olacaktır.”
  • Ahmed bin Hanbel’in rivayet ettiği bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İsrafil (a.s.) sûra üfleyecek ve herkesin kalbi duracaktır.”

İsrafil (a.s.)’in sûru üflemesiyle ilgili olarak birçok rivayet bulunmaktadır. Ancak bu rivayetlerin hepsi sahih değildir. Bazı rivayetler zayıf veya uydurma olabilir. Bu nedenle, İsrafil (a.s.)’in sûru üflemesiyle ilgili olarak sadece sahih rivayetlere itibar edilmelidir.

İsrafil (a.s.)’in Sûru Üflemesiyle İlgili Faydalı Siteler ve Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi