iza vakia suresi arapça

İza Vakia Suresi

İza Vakia Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 56. suresidir. 96 ayetten oluşan sure, Mekke döneminde indirilmiştir. Sure, adını ilk ayetinde geçen “iza vakia” (vakia gerçekleştiği zaman) ifadesinden almıştır.

Konusu

İza Vakia Suresi, kıyamet günü ve ahiret hayatıyla ilgili konuları ele almaktadır. Surede, kıyamet gününün dehşeti, insanların hesap vermek üzere diriltilmesi, cennet ve cehennemin özellikleri anlatılmaktadır. Ayrıca, surede müminlere ahiret hayatına hazırlanmaları ve salih ameller işlemeleri tavsiye edilmektedir.

Ayetler

İza Vakia Suresi’nin ilk ayetleri şöyledir:

“Vakia gerçekleştiği zaman, artık hiçbir yalanlama yoktur. O, alçaltır ve yükseltir. Yeryüzü şiddetle sarsıldığı, dağlar dağılıp toz duman olduğu zaman, işte o gün gerçekleşmiştir.” (İza Vakia 56/1-5)

Surede, kıyamet gününün dehşeti şöyle anlatılmaktadır:

“Gök yarılıp parçalandığı, yıldızlar saçılıp döküldüğü, denizler kaynatılıp coştuğu, kabirler alt üst edildiği zaman, işte o gün gerçekleşmiştir.” (İza Vakia 56/33-39)

İnsanların hesap vermek üzere diriltilmesi ise şöyle anlatılmaktadır:

“Sur’a üfürüldüğü zaman, işte o gün gerçekleşmiştir. Herkes Rabbine doğru tek tek gelir.” (İza Vakia 56/20-21)

Cennet ve cehennemin özellikleri ise şöyle anlatılmaktadır:

“Cennetlikler, cennette nimetler içinde yaşarlar. Cehennemlikler ise, cehennemde azap içindedirler.” (İza Vakia 56/88-89)

Müminlere Tavsiyeler

İza Vakia Suresi’nde, müminlere ahiret hayatına hazırlanmaları ve salih ameller işlemeleri tavsiye edilmektedir. Surede, müminlere şöyle denilmektedir:

“Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve salih ameller işleyin. Umulur ki kurtuluşa erersiniz.” (İza Vakia 56/29)

“Ey iman edenler! Allah’a ve Resulüne itaat edin ve salih ameller işleyin. Umulur ki rahmete kavuşursunuz.” (İza Vakia 56/62)

Faydalı Siteler ve İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi