kamboçya ingilizce

Kamboçya

Kamboçya, Güneydoğu Asya’da bulunan bir ülkedir. Tayland, Vietnam ve Laos ile sınır komşusudur. Ülkenin başkenti Phnom Penh’tir. Kamboçya, 1863’ten 1953’e kadar Fransa’nın sömürgesi altında kalmıştır. 1953 yılında bağımsızlığını kazanan ülke, 1975’ten 1979’a kadar Kızıl Kmerler tarafından yönetilmiştir. Kızıl Kmerler döneminde yaklaşık 2 milyon kişi öldürülmüştür. 1979 yılında Vietnam’ın işgaliyle Kızıl Kmerler iktidardan uzaklaştırılmıştır. Kamboçya, 1993 yılında yapılan seçimlerin ardından monarşi ile yönetilmeye başlamıştır.

Coğrafya

Kamboçya, 181.035 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Ülkenin büyük kısmı ovalardan oluşmaktadır. Ülkenin kuzeydoğusunda Annam Dağları yer almaktadır. Kamboçya’nın en yüksek dağı olan Phnom Aural, 1.813 metre yüksekliğindedir. Ülkenin başkenti Phnom Penh, Mekong Nehri üzerinde yer almaktadır. Mekong Nehri, Kamboçya’nın en önemli nehridir. Ülkenin güneyinde Tonlé Sap Gölü yer almaktadır. Tonlé Sap Gölü, Güneydoğu Asya’nın en büyük tatlı su gölüdür.

İklim

Kamboçya, tropikal bir iklime sahiptir. Ülkede iki mevsim vardır: yağışlı mevsim ve kurak mevsim. Yağışlı mevsim Mayıs ayından Ekim ayına kadar sürmektedir. Kurak mevsim ise Kasım ayından Nisan ayına kadar sürmektedir. Kamboçya’nın ortalama sıcaklığı 27 santigrat derecedir.

Nüfus

Kamboçya’nın nüfusu yaklaşık 16 milyon kişidir. Ülkenin nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 88 kişidir. Kamboçya’nın en büyük etnik grubu Khmerlerdir. Khmerler, ülke nüfusunun yaklaşık %90’ını oluşturmaktadır. Ülkede ayrıca Çinliler, Vietnamcılar ve Müslümanlar da yaşamaktadır.

Dil

Kamboçya’nın resmi dili Khmercedir. Khmerce, Mon-Khmer diller ailesine mensuptur. Ülkede ayrıca Fransızca ve İngilizce de konuşulmaktadır.

Din

Kamboçya’nın resmi dini Theravada Budizmidir. Theravada Budizmi, ülke nüfusunun yaklaşık %95’i tarafından benimsenmektedir. Ülkede ayrıca İslam, Hristiyanlık ve animizm de yaygındır.

Ekonomi

Kamboçya, düşük gelirli bir ülkedir. Ülkenin ekonomisi tarıma dayalıdır. Kamboçya’da pirinç, mısır, kauçuk ve şeker kamışı yetiştirilmektedir. Ülkede ayrıca balıkçılık ve turizm de önemli bir yere sahiptir.

Siyaset

Kamboçya, anayasal monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Ülkenin devlet başkanı kraldır. Kral, sembolik bir göreve sahiptir. Ülkenin hükümet başkanı başbakandır. Başbakan, kral tarafından atanmaktadır. Kamboçya’nın parlamentosu Ulusal Meclis’tir. Ulusal Meclis, 123 üyeden oluşmaktadır. Ulusal Meclis üyeleri, beş yılda bir yapılan seçimlerde seçilmektedir.

Dış Politika

Kamboçya, ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) üyesidir. Ülke ayrıca Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü ve Uluslararası Para Fonu üyesidir. Kamboçya’nın en önemli dış politika hedefleri arasında ekonomik kalkınma, bölgesel istikrar ve uluslararası işbirliği yer almaktadır.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi