mor kalp ne demek

Mor Kalp

Mor Kalp, Amerika Birleşik Devletleri’nde savaş sırasında yaralanan veya öldürülen askerlere verilen bir askeri madalyadır. Madalya, 1917 yılında Kongre tarafından kurulmuştur ve ilk kez 1918 yılında I. Dünya Savaşı sırasında verildi. Mor Kalp, Amerika Birleşik Devletleri’nin en yüksek askeri madalyalarından biridir ve askerlerin cesaretini ve fedakarlığını simgeler.

Mor Kalp’in Tarihi

Mor Kalp, 1917 yılında Kongre tarafından kurulmuştur. Madalyanın tasarımı, Fransız savaş madalyası olan Croix de Guerre’den esinlenmiştir. Mor Kalp, ilk kez 1918 yılında I. Dünya Savaşı sırasında verildi. II. Dünya Savaşı, Kore Savaşı, Vietnam Savaşı ve Irak Savaşı gibi diğer savaşlarda da Mor Kalp verildi.

Mor Kalp’in Kriterleri

Mor Kalp, savaş sırasında yaralanan veya öldürülen askerlere verilir. Madalya, düşman ateşi, patlama, kaza veya hastalık gibi nedenlerle yaralanan veya öldürülen askerlere verilebilir. Mor Kalp, ayrıca savaş sırasında esir düşen veya kaybolan askerlere de verilebilir.

Mor Kalp’in Önemi

Mor Kalp, Amerika Birleşik Devletleri’nin en yüksek askeri madalyalarından biridir. Madalya, askerlerin cesaretini ve fedakarlığını simgeler. Mor Kalp, ayrıca askerlerin aileleri ve arkadaşları için de büyük bir onurdur.

Mor Kalp’in Verildiği Bazı Önemli Kişiler

  • Audie Murphy: II. Dünya Savaşı sırasında en çok madalya alan askerlerden biridir. Murphy, 24 madalya aldı ve bunlardan biri de Mor Kalp’ti.
  • John F. Kennedy: Amerika Birleşik Devletleri’nin 35. başkanıdır. Kennedy, II. Dünya Savaşı sırasında Mor Kalp aldı.
  • Martin Luther King Jr.: Sivil haklar aktivisti ve Nobel Barış Ödülü sahibi. King, Vietnam Savaşı sırasında Mor Kalp aldı.

Mor Kalp Hakkında Faydalı Siteler

  • Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı Mor Kalp sayfası: https://www.defense.gov/News/Article/Article/1388895/purple-heart-recipients-honored-at-pentagon/
  • Mor Kalp Derneği: https://www.purpleheartfoundation.org/
  • Mor Kalp Müzesi: https://www.purpleheartmuseum.org/

Mor Kalp Hakkında İlgili Dosyalar

  • Mor Kalp’in tarihi ve kriterleri hakkında bilgi içeren bir PDF dosyası: https://www.defense.gov/Portals/1/Documents/pubs/Purple%20Heart%20Fact%20Sheet.pdf
  • Mor Kalp alan askerlerin hikayelerini anlatan bir PDF dosyası: https://www.purpleheartfoundation.org/wp-content/uploads/2018/08/Purple-Heart-Stories.pdf
  • Mor Kalp Müzesi’nin koleksiyonunda bulunan eserlerin bir listesini içeren bir PDF dosyası: https://www.purpleheartmuseum.org/wp-content/uploads/2018/08/Collection-List.pdf

Yayımlandı

kategorisi