moritanya ingilizce

Moritanya

Moritanya, Batı Afrika’da bulunan bir ülkedir. Kuzeyde Batı Sahra, doğuda Mali, güneyde Senegal ve batıda Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Nuakşottur.

Moritanya’nın yüzölçümü 1.030.700 kilometrekaredir. Ülkenin nüfusu 4,6 milyon kişidir. Moritanya’nın resmi dili Arapçadır. Ülkede ayrıca Fransızca ve Wolofça da konuşulmaktadır.

Moritanya’nın ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ülkede ayrıca balıkçılık ve madencilik de yapılmaktadır. Moritanya’nın en önemli tarım ürünleri pirinç, mısır ve sorgumdur. Ülkede ayrıca deve, sığır ve koyun yetiştirilmektedir. Moritanya’nın en önemli madenleri demir cevheri, bakır ve altın madenleridir.

Moritanya’nın iklimi sıcak ve kuraktır. Ülkenin kuzey kesimleri Sahra Çölü’nde yer almaktadır. Ülkenin güney kesimleri ise daha nemlidir. Moritanya’nın ortalama sıcaklığı 25 santigrat derecedir.

Moritanya’nın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Ülkede ilk yerleşimler MÖ 10.000 yıllarında başlamıştır. MÖ 3.000 yıllarında Moritanya’da Berberi kabileleri yaşamaktaydı. MÖ 1.000 yıllarında ise Moritanya’ya Fenikeliler yerleşmiştir. MÖ 5. yüzyılda Moritanya’da Kartaca kolonileri kurulmuştur. MS 7. yüzyılda Moritanya’ya Araplar gelmiştir. Araplar, Moritanya’yı İslamlaştırmışlardır.

Moritanya, 1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkenin ilk cumhurbaşkanı Moktar Ould Daddah olmuştur. Daddah, 1978 yılında bir askeri darbeyle devrilmiştir. Darbenin ardından ülkede askeri yönetim kurulmuştur. Askeri yönetim, 1992 yılında yapılan seçimlerde sona ermiştir. Seçimleri Maaouya Ould Sid’Ahmed Taya kazanmıştır. Taya, 2005 yılında bir askeri darbeyle devrilmiştir. Darbenin ardından ülkede geçici bir hükümet kurulmuştur. Geçici hükümet, 2007 yılında yapılan seçimlerde sona ermiştir. Seçimleri Sidi Ould Cheikh Abdallahi kazanmıştır. Abdallahi, 2008 yılında bir askeri darbeyle devrilmiştir. Darbenin ardından ülkede askeri yönetim kurulmuştur. Askeri yönetim, 2009 yılında yapılan seçimlerde sona ermiştir. Seçimleri Mohamed Ould Abdel Aziz kazanmıştır. Abdel Aziz, 2019 yılında yapılan seçimlerde yeniden seçilmiştir.

Moritanya, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

Faydalı Siteler:

İlgili Dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi