orbit ne demek

Orbit

Orbit, bir gök cisminin başka bir gök cismi etrafında yaptığı yoldur. Güneş Sistemi’nde, gezegenler Güneş etrafında, uydular gezegenler etrafında ve asteroitler ve kuyrukluyıldızlar Güneş etrafında yörüngede dönerler.

Yörünge Türleri

  • Eliptik Yörünge: Bu, bir gök cisminin diğer bir gök cismi etrafında yaptığı oval bir yoldur. Eliptik yörüngelerin iki odağı vardır. Bir odak, yörüngenin merkezindedir ve diğeri ise yörüngenin en uzak noktasıdır.
  • Dairesel Yörünge: Bu, bir gök cisminin diğer bir gök cismi etrafında yaptığı dairesel bir yoldur. Dairesel yörüngelerin tek bir odağı vardır ve bu odak, yörüngenin merkezindedir.
  • Parabolik Yörünge: Bu, bir gök cisminin diğer bir gök cismi etrafında yaptığı açık bir yoldur. Parabolik yörüngelerin iki odağı vardır. Bir odak, yörüngenin merkezindedir ve diğeri ise sonsuzdadır.
  • Hiperbolik Yörünge: Bu, bir gök cisminin diğer bir gök cismi etrafında yaptığı açık bir yoldur. Hiperbolik yörüngelerin iki odağı vardır. Bir odak, yörüngenin merkezindedir ve diğeri ise sonsuzdadır.

Yörünge Elemanları

Bir yörüngenin altı elemanı vardır:

  • Yarı Büyük Eksen: Bu, yörüngenin merkezinden yörüngenin en uzak noktasına olan ortalama uzaklıktır.
  • Dış Merkezlik: Bu, yörüngenin ne kadar eliptik olduğunu ölçer. Dış merkezlik 0 ise, yörünge daireseldir. Dış merkezlik 1 ise, yörünge paraboliktir. Dış merkezlik 1’den büyükse, yörünge hiperboliktir.
  • Eğiklik: Bu, yörüngenin ekliptik düzlemine göre eğimini ölçer. Eğiklik 0 ise, yörünge ekliptik düzlemindedir. Eğiklik 90 derece ise, yörünge ekliptik düzlemine diktir.
  • Yükselen Düğümün Boylamı: Bu, yörüngenin ekliptik düzlemini geçtiği noktanın boylamıdır.
  • Periapsis Argümanı: Bu, yörüngenin en yakın noktasının yükselen düğüme göre açısıdır.
  • Ortalama Anomali: Bu, yörüngenin en yakın noktasından itibaren geçen sürenin bir ölçüsüdür.

Yörünge Dönemi

Bir yörünge dönemi, bir gök cisminin diğer bir gök cismi etrafında yaptığı bir tam turdur. Yörünge dönemi, yörüngenin yarı büyük eksenine ve gök cisimlerinin kütlelerine bağlıdır.

Yörünge Hızı

Bir yörünge hızı, bir gök cisminin diğer bir gök cismi etrafında yaptığı hareketin hızıdır. Yörünge hızı, yörüngenin yarı büyük eksenine ve gök cisimlerinin kütlelerine bağlıdır.

Yörünge Enerjisi

Bir yörünge enerjisi, bir gök cisminin diğer bir gök cismi etrafında yaptığı hareketin enerjisidir. Yörünge enerjisi, yörüngenin yarı büyük eksenine ve gök cisimlerinin kütlelerine bağlıdır.

Yörünge Bozulması

Bir yörüngenin bozulması, bir gök cisminin diğer bir gök cismi etrafında yaptığı hareketin zamanla değişmesidir. Yörünge bozulması, diğer gök cisimlerinin kütle çekim kuvvetleri, güneş rüzgarı ve radyasyon basıncı gibi faktörler tarafından


Yayımlandı

kategorisi