prc ne demek

PRC (People’s Republic of China)

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Doğu Asya’da bulunan bir ülkedir. Başkenti Pekin’dir. ÇHC, dünyanın en kalabalık ülkesidir ve 1,4 milyardan fazla nüfusa sahiptir. Ülkenin resmi dili Mandarin Çincesidir. ÇHC, tek partili bir cumhuriyettir ve Çin Komünist Partisi tarafından yönetilmektedir.

Tarihçe

Çin Halk Cumhuriyeti, 1 Ekim 1949’da Mao Zedong tarafından kuruldu. Mao Zedong, Çin Komünist Partisi’nin lideriydi ve Çin İç Savaşı’nda Milliyetçi Parti’yi yenerek iktidara geldi. ÇHC’nin kuruluşundan sonra, Mao Zedong ülkede bir dizi reform başlattı. Bu reformlar arasında toprak reformu, sanayileşme ve eğitim reformu yer almaktaydı. Mao Zedong ayrıca, Çin’in dış politikasında Sovyetler Birliği ile yakınlaşma politikası izledi.

1976’da Mao Zedong öldükten sonra, Çin’de Deng Xiaoping iktidara geldi. Deng Xiaoping, Mao Zedong’un politikalarından uzaklaşarak ülkede ekonomik reformlar başlattı. Bu reformlar, Çin’in ekonomisinin hızla büyümesini sağladı ve Çin’i dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline getirdi. Deng Xiaoping ayrıca, Çin’in dış politikasında Batı ülkeleri ile yakınlaşma politikası izledi.

Siyaset

Çin Halk Cumhuriyeti, tek partili bir cumhuriyettir ve Çin Komünist Partisi tarafından yönetilmektedir. Çin Komünist Partisi, ülkenin en yüksek siyasi organı olan Ulusal Halk Kongresi’ni kontrol etmektedir. Ulusal Halk Kongresi, ülkenin yasalarını yapar ve hükümeti denetler. Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkanı, Devlet Başkanı’dır. Devlet Başkanı, Ulusal Halk Kongresi tarafından seçilir ve beş yıllık bir görev süresine sahiptir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin başbakanı, Devlet Konseyi Başkanı’dır. Devlet Konseyi Başkanı, Devlet Başkanı tarafından atanır ve beş yıllık bir görev süresine sahiptir.

Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti, dünyanın en büyük ekonomilerinden biridir. Ülkenin ekonomisi, sanayi, tarım ve hizmet sektörlerine dayanmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti, dünyanın en büyük sanayi üreticisidir. Ülkede, otomobil, elektronik eşya, tekstil ve kimya ürünleri gibi çeşitli sanayi ürünleri üretilmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti ayrıca, dünyanın en büyük tarım üreticilerinden biridir. Ülkede, pirinç, buğday, mısır ve soya fasulyesi gibi çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti, dünyanın en büyük hizmet sektörüne sahiptir. Ülkede, finans, turizm ve eğitim gibi çeşitli hizmet sektörleri bulunmaktadır.

Dış Politika

Çin Halk Cumhuriyeti, dünyanın en önemli ülkelerinden biridir ve küresel siyasette önemli bir rol oynamaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesidir. Ülke ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi uluslararası örgütlerin üyesidir. Çin Halk Cumhuriyeti, ABD, Rusya, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerle yakın ilişkiler kurmuştur. Ülke ayrıca, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu ülkeleriyle de yakın ilişkiler kurmuştur.

Kültür

Çin Halk Cumhuriyeti, zengin bir kültüre sahiptir. Ülkenin kültürü, Konfüçyusçuluk, Taoizm ve Budizm gibi çeşitli dinlerin ve felsefelerin etkisi altında şekillenmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi dili Mandarin Çincesidir. Ülkede ayrıca, çeşitli azınlık dilleri de konuşulmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin mutfağı, dünyanın en zengin mutfaklarından biridir. Ülkede, çeşitli yemek türleri bulunmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin sanatı da çok zengindir. Ülkede, resim, heykel, müzik ve dans gibi çeşitli sanat dalları bulunmaktadır.

Turizm

Çin Halk Cumhuriyeti, dünyanın en popüler turistik yerlerinden biridir. Ülkede, çeşitli turistik yerler bulunmaktadır. Bu yerler arasında, Çin Seddi, Yasak Şehir, Terracotta Ordusu ve Şanghay Bund gibi yerler bulunmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti’ne her yıl milyonlarca turist gelmektedir.

Faydalı Siteler

  • Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti: http://www.gov.cn/
  • Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı: http://www.fmprc.gov.cn/
  • Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı: http://www.mofcom.gov.cn/
  • Çin Halk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı: http://www.mcprc.gov.cn/
  • Çin Halk Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı: http://www.cnta.gov.cn/

İlgili Dosyalar

  • Çin Halk Cumhuriyeti Anayasası: http://www.npc.gov.cn/englishnpc/Constitution/constitution.htm
  • Çin Halk Cumhuriyeti Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Planı: http://www.ndrc.gov.cn/zcfb/zcfbgh/201603/W020160308338275207034.pdf
  • Çin Halk Cumhuriyeti Dış Politika Beyannamesi: http://www.fmprc.gov.cn/mfa_eng/wjb_663304/wjbz_663308/wjb_663310/201307/t1071950.shtml

Yayımlandı

kategorisi