rufai ne demek

Rufai

Rufai, Batı Afrika’da bulunan bir ülkedir. Ülkenin başkenti Abuja’dır. Rufai, 923.768 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve nüfusu yaklaşık 200 milyondur. Ülkenin resmi dili İngilizcedir.

Tarih

Rufai, 1960 yılında Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı. Ülkenin ilk cumhurbaşkanı Nnamdi Azikiwe oldu. Azikiwe, 1966 yılında bir askeri darbeyle devrildi ve yerine General Yakubu Gowon geçti. Gowon, 1975 yılında yine bir askeri darbeyle devrildi ve yerine General Murtala Muhammed geçti. Muhammed, 1976 yılında bir suikast sonucu öldürüldü ve yerine General Olusegun Obasanjo geçti. Obasanjo, 1979 yılında yapılan seçimleri kazandı ve ülkenin ilk sivil cumhurbaşkanı oldu. Obasanjo, 1983 yılında bir askeri darbeyle devrildi ve yerine General Muhammadu Buhari geçti. Buhari, 1985 yılında yine bir askeri darbeyle devrildi ve yerine General Ibrahim Babangida geçti. Babangida, 1993 yılında yapılan seçimleri iptal etti ve yerine geçici bir hükümet kurdu. 1999 yılında yapılan seçimleri ise Olusegun Obasanjo kazandı. Obasanjo, 2007 yılında yapılan seçimleri de kazandı ve ikinci kez cumhurbaşkanı oldu. 2011 yılında yapılan seçimleri ise Goodluck Jonathan kazandı. Jonathan, 2015 yılında yapılan seçimleri de kazandı ve ikinci kez cumhurbaşkanı oldu. 2019 yılında yapılan seçimleri ise Muhammadu Buhari kazandı.

Coğrafya

Rufai, Batı Afrika’da bulunan bir ülkedir. Ülkenin kuzeyinde Nijer, doğusunda Çad, güneyinde Kamerun ve Gine Körfezi, batısında ise Benin ve Togo yer almaktadır. Rufai’nin yüzölçümü 923.768 kilometrekaredir. Ülkenin en yüksek noktası 2.024 metre yüksekliğindeki Chappal Waddi Dağı’dır. Rufai’nin başkenti Abuja’dır.

Ekonomi

Rufai’nin ekonomisi tarıma dayalıdır. Ülkede kakao, kahve, pamuk, kauçuk ve muz gibi ürünler yetiştirilmektedir. Rufai ayrıca petrol ve doğalgaz ihraç etmektedir. Ülkenin para birimi naira’dır.

Nüfus

Rufai’nin nüfusu yaklaşık 200 milyondur. Ülkenin nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 217 kişidir. Rufai’nin en büyük etnik grubu Hausa’lardır. Ülkede ayrıca Yoruba, Igbo, Fulani ve Ijaw gibi etnik gruplar da bulunmaktadır.

Dil

Rufai’nin resmi dili İngilizcedir. Ülkede ayrıca Hausa, Yoruba, Igbo ve Fulani gibi yerel diller de konuşulmaktadır.

Din

Rufai’nin nüfusu çoğunlukla Müslüman’dır. Ülkede ayrıca Hristiyan ve animist inançlara sahip insanlar da bulunmaktadır.

Eğitim

Rufai’de eğitim zorunludur. Ülkede ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç kademeli bir eğitim sistemi bulunmaktadır. Rufai’de ayrıca birçok üniversite bulunmaktadır.

Sağlık

Rufai’de sağlık hizmetleri yetersizdir. Ülkede birçok hastane ve klinik bulunmaktadır, ancak bunların çoğu özeldir ve çok pahalıdır. Rufai’de ayrıca birçok sağlık merkezi bulunmaktadır, ancak bunlar da yetersizdir.

Ulaşım

Rufai’de ulaşım ağı yetersizdir. Ülkede birkaç tane havaalanı bulunmaktadır, ancak bunlar çok küçüktür ve sadece birkaç uçuş gerçekleştirilmektedir. Rufai’de ayrıca birkaç tane liman bulunmaktadır, ancak bunlar da çok küçüktür ve sadece birkaç gemi yanaşmaktadır. Rufai’de ayrıca birkaç tane demiryolu hattı bulunmaktadır, ancak bunlar da çok eski ve bakımsızdır. Rufai’de en yaygın ulaşım aracı otobüstür.

Turizm

Rufai’de turizm sektörü gelişmemiştir. Ülkede birkaç tane turistik yer bulunmaktadır, ancak bunlar çok az bilinmektedir. Rufai’ye gelen turistlerin çoğu iş amaçlı gelmektedir.

Faydalı Siteler

İlgili Dosyalar


Yayımlandı

kategorisi