saddam ne demek

Saddam Hüseyin Abdülmecid et-Tikriti (Arapça: صدام حسين عبد المجيد التكريتي; 28 Nisan 1937 – 30 Aralık 2006), 1979’dan 2003’e kadar Irak’ın beşinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan Iraklı bir siyasetçi ve askerdi. Aynı zamanda 1979’dan 1991’e kadar Irak Devrim Komuta Konseyi Başkanı ve 1979’dan 2003’e kadar Arap Sosyalist Baas Partisi’nin Genel Sekreteri olarak görev yaptı.

Saddam Hüseyin, 28 Nisan 1937’de Irak’ın Tikrit kentinde doğdu. Babası Hüseyin Abdülmecid et-Tikriti, bir çiftçiydi. Annesi Subha Tulfah el-Mussalat, bir ev hanımıydı. Saddam Hüseyin, 10 yaşındayken babası öldü. Annesi, onu ve kardeşlerini tek başına büyüttü.

Saddam Hüseyin, 1957 yılında Baas Partisi’ne katıldı. 1959 yılında, Abdülkerim Kasım’a karşı düzenlenen darbeye katıldı. Darbe başarılı oldu ve Kasım devrildi. Saddam Hüseyin, yeni kurulan hükümette çeşitli görevlerde bulundu.

1968 yılında, Ahmed Hasan el-Bekir’in liderliğindeki bir grup subay, Abdurrahman Arif’i devirerek iktidarı ele geçirdi. Saddam Hüseyin, yeni kurulan hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 1979 yılında, el-Bekir istifa etti ve Saddam Hüseyin cumhurbaşkanı oldu.

Saddam Hüseyin, iktidara geldikten sonra ülkede birçok reform yaptı. Eğitim ve sağlık hizmetlerini geliştirdi. Sanayi ve tarımı destekledi. Irak’ın askeri gücünü artırdı.

1980 yılında, Saddam Hüseyin İran’a savaş açtı. Savaş sekiz yıl sürdü ve iki ülkenin de ağır kayıplar vermesine neden oldu. 1988 yılında, iki ülke arasında ateşkes imzalandı.

1990 yılında, Saddam Hüseyin Kuveyt’i işgal etti. Bu işgal, Körfez Savaşı’na yol açtı. Savaş altı ay sürdü ve Irak’ın yenilgisiyle sonuçlandı. Saddam Hüseyin, Kuveyt’ten çekilmek zorunda kaldı.

Körfez Savaşı’ndan sonra, Irak’a ekonomik yaptırımlar uygulandı. Bu yaptırımlar, Irak ekonomisinin çökmesine ve halkın yoksullaşmasına neden oldu.

2003 yılında, ABD ve müttefikleri Irak’ı işgal etti. Saddam Hüseyin iktidardan uzaklaştırıldı ve tutuklandı. 2006 yılında, Saddam Hüseyin idam edildi.

Saddam Hüseyin, tartışmalı bir figürdür. Bazıları tarafından bir diktatör ve savaş suçlusu olarak görülürken, bazıları tarafından ise bir kahraman ve milliyetçi olarak görülmektedir.

Konuyla ilgili faydalı siteler:

Konuyla ilgili dosyalar:


Yayımlandı

kategorisi